Existing Member?

Livet som Sydneybor Så att våra nära & kära kan följa vår resa..

Smooth Semillon

AUSTRALIA | Monday, 13 April 2009 | Views [492]

Nu har vi lagt ytterligare ett område av New South Wales under våra fötter. Förra helgen tog vi med mamma till vindistriktet Hunter Valley och sedan vidare till Blue Mountains. Trots att smaklökarna snart domnat bort under vår resa mellan vingårdarna är vår slutsats att Verdehlo är folkets nya Chardonnay och att Semillon är underbart gott (notera då att uttalande kommer från två personer som aldrig varit särskilt förtjusta i vitt vin). Vi lärde oss kanske något om att snurra glaset ordentligt och våga sticka ner näsan. Men mest kände vi oss lite vilsna bland alla finsmakare. "Are you chewing gum?". Ni som har sett underbara "Sideways" förstår skämtet.

Jag har sett Blue Mountains förut, men inte på samma sätt som denna gång. Vi gjorde hela turistgrejen och åkte världens brantaste järnväg ner i dalen (till tonerna av temat till Indiana Jones) och tog linbanan upp igen. Det är verkligen vackert. Man måste fortsätta förvånas över hur aborginerna levt i detta land i 60 000 år och lyckats hitta sätt att överleva i den ogästvänliga naturen. Tydligen dröjde det länge innan den vite mannen tog sig över Blue Mountains och vidare till det som australiensara kallar "The Outback". När man slutligen kom på idén att gå runt bergskjedjan (istället för att klättra över) möttes man av en flock kossor som redan tagit sig dit. Jobbigt. Ju mer man läser, destå mer inser man att Engelsmännens "upptäckt" av kontinenten är en konstruktion. Enligt Bill Bryson (som skrivit en av de roligaste reseskildringarna vi har läst) så möttes en tidig expedition en stam aborginer som välkomande dem med ett visst handslag... tillhörande ett europeiskt hemligt sällskap. Så var captain Cook & co "först"? Troligen inte.

Vi har precis kommit tillbaka från en kvällspromenad i Kings Cross. Man fortsätter att förundras hur fritt och förhållandevis fördomsfritt Sydney är. Ni får rätta mig om jag har fel, men det känns som vi i Sverige förhåller oss till mångfald på ett annat sätt. HBT har jag hört att man kallar det. Homo-, bi- och transsexuella. Som om alla som avviker heteronormen skulle ha samma behov eller skulle tillhöra någon gemensam intressegrupp. Här diskuterar man allas intressen. Häromdagen hände till exempel följande: En välsvarvad man i klänning, peruk och stiletter trippade förbi medan han melodramatiskt konstaterade med grov mansröst "'Jag är så trött på all homosexualitet". Inte för att trångsynthet hos transorna är att uppmuntra. Men min reaktion visar hur jag någonstans förväntar mig att de som frångår normen förväntas hålla ihop.

Hoppas att ni har haft en skön påskledighet med allt som hör till.

Jocke & Maria

Add your comments

(If you have a travel question, get your Answers here)

In order to avoid spam on these blogs, please enter the code you see in the image. Comments identified as spam will be deleted.


 

 

Travel Answers about Australia

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.