Existing Member?

Change of Perspective A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving. (Lao Tzu)

Nu vs budget backpacken

THAILAND | Sunday, 27 December 2009 | Views [1187] | Comments [4]

Aan het eind van mijn tweede bezoek aan Zuidoost Azie kan ik goed zien hoe het hier veranderd is ten op zichte van 8 jaar geleden. En ook hoe ik zelf veranderd ben.

Luxer reizen

Als budgetreiziger destijds moest ik het 5 maanden uitzingen met heel weinig geld. Dat ging toen prima. Je koos nooit voor een resort (decadent en walgelijk vond je dat), maar sliep voor 5 gulden per nacht en had een gezamenlijke douche. Nu kozen we voor meer comfort, onze maand moest goed besteed. Voor ongeveer 30-40 euro per nacht lagen wij als rozen te slapen. Zo'n lakenzak en eigen handdoek die ik zoals 8 jaar geleden weer mee had genomen, gebruik je dan niet. Als je binnenloopt liggen de dikke badlakens je in mooie vormen gevouwen op te wachten. Er is een koelkast waarin koud water in overvloed is. Als je uit eten gaat bestel je fried rice (flait lais) van 40 cent als bij- in plaats van hoofdgerecht. Het heeft allebei z'n charme vind ik. Ik zou ook zo terug kunnen naar het minimale budget, maar voor een maand vakantievieren is zoiets niet nodig. 

Vervoer

Ondanks ons grotere budget, kozen we voor alelrlei soorten vervoer. Juist zo'n gammele stadsbus voor 'bijna gratis' is een hele vrolijke ervaring. Op een rij: vliegtuig, taxi, nacht/slaaptrein, riviertaxi, tuktuk, song taaouw (pick-up met twee bankjes), bus, longtailboot, sampan-achtige boot, kayack, fiets, slow- en speedboot.

Dieren

In het buitenland zie je altijd veel bijzondere dieren. Niet als in een dierentuin, maar gewoon in de achtertuin. Je hoort hier bijvoorbeeld heel veel hanen kraaien. Altijd vanaf 4 uur 's nachts. Verder vind ik de gekko's superlief. Dat zijn een soort hagedisjes die in alle huizen zitten. Ze kleven met hun teentjes aan de muren. En verdedigen hun territorium door naar een indringer te keffen. Katten heb je hier ook, vaak met een knik in hun staart. Het schijnt dat ze zo geboren worden. Tijdens het snorkelen de afgelopen dagen heb ik een aantal mooie vissen gezien. Toen ik twee plakken witbrood in het water bij me nam, kwamen er heel veel vissen op af. Een groepje met lange zwaarden op hun neus ging in kringen om me heen zwemmen. Grappig gezicht. Verder is de minder leuke vriend kakkerlak ook een paar keer op bezoek geweest. Een keer zelfs in de slaapkamer. Die hebben we ge-elimineerd met een Pringlesbus. Dat ging nog best lastig. Laat ik het erop houden dat zijn bloed zwart was en best ver spoot. Die zal ik niet missen.

Ikzelf

Volgens mij ben ik op in elk geval twee punten anders dan 8 jaar geleden. Of eigenlijk drie: ik ben ook ouder en geen 21 jaar meer. Ten tweede houd ik de dingen nu graag meer onder controle. Waarom ergens op de bonnefooi met de trein heen gaan als je online (tripadvisor is fantastisch) kunt uitzoeken waar het het mooist en speciaalst is. En dat dan direct boeken. Ander teken van meer controle willen hebben: vliegangstjes die ik toen niet had. Ten slotte heb ik mijn gevoeligheid verder ontwikkeld als een pluspunt. Ik weet waar mijn grenzen liggen en wanneer ik rust nodig heb. Maar tot het zover is, houd ik mijn zintuigen volledig open voor alles wat er binnen komt.

Ik heb genoten. Nu is het tijd voor 2 dagen Bangkok-shopping. En dan terug naar NL, waar de sneeuw dan waarschijnlijk net weg is.

Tags: animals, budget, fear, resort, sensitive, thailand, transport

Comments

1

Hoi Sanne en Robbert,

De vakantie zit er bijna op. Geniet nog even van de warmte,want hier is het nat.
Een voorspoedige terugreis gewenst.

groetjes, Johan en Marleen

  marleen Dec 28, 2009 6:50 AM

2

Nou, ik weet niet hoe het bij jullie is. Maar hier ligt minstens 40cm sneeuw!!
Hoe is het om weer thuis te zijn? Verlang je al weer terug?

Dikke kus van je zus

  Marhe Jan 3, 2010 3:27 AM

3

Die natuurlijk gewoon Marthe heet, en niet Marhe.

  Marthe Jan 3, 2010 3:28 AM

4

Hoi Sanne en Robbert,

Jullie zijn al weer thuis, maar wij willen toch nog even zeggen dat we weer enorm genoten hebben van jullie reisverslagen.
Ook opa en oma hebben er van genoten, want via de ouderwetse post hebben we ze op de hoogte gehouden.
Tot slot: Alle goeds voor 2010!

Liefs
Max en José

  José en Max van de Grift Jan 3, 2010 9:42 PM

About supercozi


Follow Me

Where I've been

Photo Galleries

Highlights

My trip journals


See all my tags 


 

 

Travel Answers about Thailand

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.