Existing Member?

Coconut Trees

Kotitalousihmeitä

SRI LANKA | Wednesday, 8 October 2008 | Views [594]

Is there a waste problem?

Is there a waste problem?

Narahenpita, Colombo su 6.10.2008 klo 19:55.

Ystäväni, matkakumppanini ja jälleen Aasian kämppäkaverini Salla saapui lauantaina myöhään iltapäivästä Lontoosta Horton Gardenin guesthouseen, jossa olimme sopineet treffit. Tovin tilannekatsauksen ja hengähtystauon jälkeen lähdimme paikalliseen Odelin ostoskeskukseen shoppailemaan. Etsimme lähinnä vaatteita, koskaa Salla tarvitsi maanantaiksi jonkinlaiset siistit työvetimet. Itselläkin garderoobi kaipasi hieman täydennystä. Yhdessä mallasimme sovituskopissa kasan vaatteita ja löysimmekin ihan käyttökelpoisia releitä.

Sunnuntaina lähdimme aamiaisen ja kamojen pakkaamisen jälkeen paikalliseen Fitness Centeriin, johon otimme kuukauden jäsenyyden (10000 rs eli vajaa 70 €, elittitouhua siis!). Pääasiassa kiinnosti katolla sijaitsevan 25 m pitkän uima-altaan käyttöoikeus. Kävimmekin heti siellä pulikoimassa. Saimme samalla aurinkoa aika kivasti. Tarkoitus olisi harrastaa jatkossa salilla muutakin, kunhan saisi jotkut lenkkarit tms. salikengät hankkittua. Laiskalla taitaa aina olla selitykset valmiina..? Onneksi olen sen verran rahantarkka, että jos olen salin käytöstä maksanut, aioin myös käydä siellä.

Lounaan ja Horton Gardenista ulostsekkauksen jälkeen alkoikin varsinainen haipakka. Tungimme itsemme kimpsuinemme ja kampsuinemme riksaan ja lähdimme kohti tulevaa kotiamme Evergreen Parkilla. Perillä meitä odottikin Sallan ystävä ja talon omistaja, suomalais-sri lankalainen nuorinainen. Kaksikerroksinen talo pienellä pihapläntillä ja isolla kattoterassilla vaikutti kivalta. Ainoa mikä hirvitti, oli kaikenlaiset talon huoltoon ja ylläpitoon liittyvät asiat. Teimme vuokrasopparin vuoden loppuun asti, jonka jälkeen lähdimme ajelemaan riksalla ympäri kaupunkia etsimään lakanoita, astioita, siivouskamppeita ym. tarpeistoa.

Monen tunnin seikkailun jälkeen palasimme kämpille mukanamme kassikaupalla ruokaa ja muita tykötarpeita. Salla (loistava kokki!) valmisti illallista nuudeleista, kasviksista ja soijapalleroista (chili, valkosipuli ja tuore korianteri mausteina, nam, nam!). Ryhdyimme samalla hieman siivoamaan keittiötä, pesemään jääkaappia ym. Ruokailun ja tavaroiden osittaisen purkamisen jälkeen kello olikin jo niin paljon, että oli suihkun ja nukkumaanmenon aika. Eipä taas uni tahtonut tulla silmään. Huoneen sai onneksi ilmastoinnilla viilenemään ja jossain vaiheessa nukahdin. Vaikka olin asentanut AC:n 22:een asteeseen, tuntui huone aamuyöstä jääkaappikylmältä, joten laitoin ilmastoinnin pois päältä ja jatkoin unia.


Kotiterassi Evergreen Parkissa ke 8.10.2008 klo 6:45.

Pari päivää on kulunut todella nopeasti kaikkia käytännön asioita järjestellessä. Hankin paikallisen Dialogin prepaid puhelinliittymän, jotta yhteydenpito Sallan ja mahdollisesti muidenkin Lankalla olevien kanssa helpottuu, eikä puhelinlaskuista tule ikäviä yllätyksiä. Meillä on tosin talossa lankapuhelin, ja kuten edellisestä puhelinlaskusta huomasimme, myös ADSL-liittymä. Salla osti eilen sopivan kaapelin, mutta tarvittava mötikkä näyttää vielä puuttuvan.

Maanantaina törmäsin kaupungilla palloillessani sopivasti avaintenkopioijan työkärryyn. Herätin kärryn takana nukkuvan putiikinpitäjän ja hän alkoi väsätä kopioita avaimistamme. Saimme alunperin vain yhdet avaimet, mikä on tietenkin käytännössä hankalaa. Avaintenkopioija sanoi homman olevan valmis puolen tunnin päästä, minkä tulkitsin tarkoittavan vähintäänkin tuntia, joten lähdin ostoskeskukseen nauttimaan tuoreen guava-minttu-lime -mehudrinkin ja ostamaan lisää alusvaatteita sekä ah niin tarpeellisen uimahatun (uima-altaassa ei saa uida ilman sellaista).

Palasin hieman yli tunnin kuluttua, ja kaveri tietenkin vielä hioi käsin avaimia. Kun työ oli valmis, vertasin kopioita alkuperäisiin, eivätkä ne kyllä olleet ihan samankaltaisia. Sovittiin että palaan myöhemmin jos avaimet eivät sovi. Kotiin päästyäni totesin, että kolmesta kopioidusta avaimesta toimi yllätys, yllätys none – nada – ei siis yksikään. Tämä ei tietenkään hämmästyttänyt minua lainkaan. On sen verran tullut kokemusta miten täällä päin maailmaa asiat hoituu. En ole vieläkään ehtinyt palaamaan asiaan. Eilen illalla kaveria ei enää näkynyt samalla paikalla, joten meillä on edelleen vain yhdet avaimet. Pitää varmaan tänään lähteä etsimään häntä, tai mielummin jotain paikkaa, jossa kopioidaan avaimia koneella.

Maanantaina kulutin tunteja epäkuntoisen pyykinpesukoneen kanssa taisteluun. Lopulta tuntikausien pyörityksen ja ohjelman kääntämisen jälkeen otin täysin märät ja pesuaineesta vaahtoavat pyykit ulos koneesta. Suuri osa pesuvedestä jäi koneen pohjalle lillumaan. Puristin pyykit kuivaksi ja kuskasin vettä valuvassa muovikassissa kattoterassille kuivumaan. Vaatteet olivat pyörineet koneessa niin kauan, että joku mustista vaatekappaleista oli värjännyt muutamat värilliset tuotteet pikantin harmaasävyiseksi. Jatkoin sitkeästi taistelua pesukoneen kanssa uusien, voimakkaasti naftaliinilta tuoksuvien lakanoiden ja pienten pyyhkeiden kera.

Huuhdoin ja väänsin käsin loput pyykit seuraavan pesuyrityksen jälkeen ja sain ne katolle kuivumaan vasta auringon laskettua. Taistelun uuvuttamana ryhdyin muihin iltatoimiin ja menin pian nukkumaan. Sängyssä maatessani aloin puolenyön maissa kuulostelemaan pientä sateen ropinaa. Oli pakko oikein nousta sängystä ja avata ovi todetakseen tosiasia. Ulkona satoi ja hetken päästä aivan tuhatta ja sataa. Pyykit! Arggh! Toisaalta sade viilensi ilmaa ihanasti ja tekee erittäin hyvää luonnolle sekä käyttövesivarannoille. Täällä ei kuulemamme mukaan ole satanut lainkaan noin kuukauteen ja siksi ensimmäisinä päivinä olikin helvetillisen kuuma yötä päivää.

Nousin jälleen aamulla pian auringonnousun jälkeen, koska se on parasta aikaa täällä. Istuskelin huoneestani avautuvan terassin rapusilla näpyttelemässä konetta. Tämä alue on todella rauhallinen. Aamulla näkyy paljon erilaisia lintuja, perhosia sekä maaoravia. Lintujen lirkutus, kujerrus ja raakunta on varsin moninaista. Yksi todella erikoinen nakuttava ääntely on ilmeisesti oravien aikaansaamaa. Tänä aamuna varis tuli istumaan eteeni sähköjohdolle ja hänellä tuntui olevan varsin paljon asiaa. Ensimmäisenä aamuna Salla havaitsi sähköjohdolla istuvat 5 vihreää papukaijaa, jotka eivät halunneet tulla ikuistetuiksi, vaan lehahtivat lentoon heti kun sain kameran käteeni.

Eilen siivoilin (siivottavaa on paljon!) ja järjestelin tavaroita kämpillä sekä valvoin työmiehiä (joista lattian vahaaja ei tullutkaan) ja vastailin omistajan puheluihin ja viesteihin. Eilen saatiin onneksi korjattua keittiön sähköt, joten nyt valot ja fani toimii, paikkailtiin vuotavat kattoterassin reunukset ym. Talkkarin roolissa toimiva Upali ei saanut pesukoneen poistovesiongelmaa korjattua, joten korjaaja on tulossa (toivottavasti!) tänään. Lisäksi mahdollinen talon ostajaehdokas on esittelijän kanssa tulossa katsastamaan paikkoja. Tällä hetkellä täällä on asuntokaupoissa ostajan markkinat, joten omistaja ei ollut kovin toiveikas.

Upali vei ystävällisesti eilen mukanaan pari kertynyttä roskapussia. Tämä sai kiven vierähtämään sydämeltäni (vaikka en kyllä tiedä mihin hän ne dumppasi!). Roskahuoltohan ei tässä maailmanosassa tunnetusti suju ihan yhtä jouhevasti kuin Suomessa. Joka tapauksessa, eilen tapahtui lähes näynomainen ihme. Kakkoskerroksen terassia lakaistessani olin näkevinäni kadulle pysähtyvän roska-auton. Koska en heti uskonut silmiäni, oli pakko rynnätä alakertaan ja portista ulos kadulle, ja siinä se todella oli, ihka elävä roska-auto, meidän talon edessä kadulla! Rukouksiini on vastattu! Nyt olisi tietenkin mukava tietää, koska tämä ihme tulee toistumaan..

 

 

Travel Answers about Sri Lanka

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.