Existing Member?

Coconut Trees

Aallon harjalla

THAILAND | Wednesday, 14 January 2009 | Views [1021]

Koh Tao ti 13.1.2009. Joulu ja vuoden vaihde sujuivat mukavasti Sri Lankalla. Vietimme joulun Tiian ja Jyrkin kanssa Hikkaduwan rannalla. Jouluksi saimme loistavan, todella ison ja edullisen huoneen merinäköalalla Lucky Dolphin guesthousesta. Jouluaattona ilma oli edelleen mitä aurinkoisin. Vietimme päivän rannalla aurinkoa ottaen, uiden ja rommikolaa siemaillen. Illalla oli jouluateriana nuotiolla paistettua tonnikalaa, 'uuniperunaa'ja salaattia. Jouludrinkkeihin oli sekoitettu paikallista kookosviinaa eli arrack:ia. Lucky Dolphin oli joulupäivien jälkeen jälkeen buukattu täyteen, joten siirryimme läheiseen Driftersiin, joka oli myös asiallinen majatalo.

Hikkaduwa on rento paikka, josta pidimme kaikki kovasti. Ranta on muuten mukava, mutta aaltojen vuoksi ei yhtä hyvä uimiseen kuin Unawatuna. Hikkaduwa on sen sijaan parempi ranta surffaukseen. Kokeilimmekin surffausta paikallisten opettajien ohjauksessa. Oli varsin hauskaa mutta haastavaa touhua! Omalta osaltani surffitunti oli enemmän sukeltamisen kuin surffauksen harjoittelua, mutta nautin siitä yhtä lailla. En tosin millään meinannut uskaltaa nousta ylös laudalla ja vieläpä irrottaa otettani siitä. Hauska opettajani uhkasi jossain vaihessa vetää minua pataan seuraavan kerran jos en irrota käsiäni laudasta.

Kävimme yhdessä Tiian ja Jyrkin kanssa myös Unawatunassa, Pinnewalassa sekä muutamaan otteeseen kotona Colombossa. Elefanttien orpokoti Pinnewalassa oli elämys meille suomalaisille matkailijoille. Tosin mukaan lähtenyt sri lankalainen ystävämme nautti retkipäivästä yhtä paljon kuin mekin. Päivä oli todella kuuma, eikä sisämaassa tuntunut juuri minkäänlaista tuulenvirettä. Puolen päivän jälkeen norsut pääsivät vilvoittelemaan ja kylpemään läheiseen jokeen, jota olikin mukava seurata. Tiian hemmotellessa pikku-fanttia mangopaloilla rantatörmällä ja minun kuvatessa tilannetta pari elefanttien hoitajaa yrittivät kääntää arvotavarat kasseistamme. Ylhäällä kalliolla olevat ystävämme huomasivat tilanteen ja huutelivat varoituksia meille sekä taskuvarkaille.

Uuden Vuoden aaton vietimme Colombossa Velvet Beach -bileissä Mt. Lavinia beach housessa. Bilepaikka oli avoin kaksikerroksinen ravintola rannalla. Sisäänpääsyyn kuului myös sri lankalainen buffeet -illallinen. Paikallinen ystävämme oli osallistunut bileiden järjestämiseen ja myös soitti siellä. Jyrki valitettavasti sairastui ja joutui kovan kuumeen vuoksi palaamaan kotiin lepäämään heti vuoden vaihtumisen ja rakettien ampumisen jälkeen. Meillä muilla venähti vähän myöhempään, osa porukasta taisi palata kotiin vasta auringon jo noustessa. Tiia pääsi bileissä tanssimaan kunnolla paikallisten kanssa, joista erityisesti nuoret miehet ovat uskomattomat hyviä tanssijoita.

Vuoden vaihteen jälkeen tilanne Sri Lankalla ja erityisesti Colombossa tuntui kiristyvän entisestään, kun hallitus julisti saartaneensa Kilinochin kaupungin ja nujertaneensa LTTE:n lupaustensa mukaisesti. Uusi pommi-iskuaalto alkoi heti seuraavana päivänä. Viikon sisällä Colombossa ja sen ympäristössä räjähti viisi kertaa. Iskut vaativat yhteensä kymmenkunta kuolonuhria. Loukkaantuneita, rikkoutuneita autoja jne. oli tietenkin huomattavasti enemmän. Myös talomme läheisyydessä harrastettiin parina yönä outoa konekivääriammuntaa. Paikallinen ystävämme haastatteli läheisen rautatieaseman vieressä olevan tukikohdan vartijaa, joka oli sitä mieltä, että kyseessä oli ollut alamaailman keskeinen välien selvittely.

Lähtöäni edeltävänä päivänä eräs lankalainen ystävämme sai ikävän tiedon; hänen pitkäaikainen tuttavansa, hallitusta kritisoinut Sunday Leader -lehden päätoimittaja Lasantha Wickrematunge oli ammuttu kuoliaaksi työmatkalla Colombossa. Moottoripyörällä liikkuneita murhaajia ei ole tavoitettu. Hyvin monet median edustajat ja aktivistit ovat sitä mieltä, että teon takana on vähintäänkin hallituksen jäseniä tai jopa istuva presidentti Rajapakse. Eilen vietetyihin hautajaisiin osallistui lehtitietojen mukaan omaisten lisäksi lukuisa joukko aktivisteja, opposition edustajia, mediaväkeä jne. Useilla hautaisvierailla oli mielenosoituskyltit mukanaan. Saapa nähdä selviääkö tämäkään tapaus ikinä. Teon takana olevat henkilöt tuskin koskaan joutuvat edesvastuuseen, jos vanhat merkit pitävät paikkaansa.

Vuokrasopimuksemme Colombon Evergreen Parkissa päättyi vuoden vaihteessa. Saimme kuitenkin pitää kämpän 9.1. asti jolloin meistä viimeisimmät asukkaat suuntasivat lentokentälle. Pari viimeistä päivää oli melkoista hässäkkää tavaroita pakatessa ja miettiessä mitä kamppeita jättäisi minnekin. Olemme Sallan kanssa kumpikin palaamassa vielä Lankalle, joten jätimme tavaroitamme Lankalla asuvien ystävien luokse. Vaikka oli haikeaa erota ystävistä ja lähteä Lankalta, taisimme kaikki lähtijät olla huonontuneen turvallisuustilanteen vuoksi aika huojentuneita itse kunkin jatkaessa matkaansa eri suuntiin. Tiia palasi koti-Suomeen, Jyrkin matka jatkui Vietnamiin, Salla lähti pariksi viikoksi Britanniaan konferenssiin ja itse lähdin Thaimaahan.

Tällä hetkellä olen Thaimaassa Koh Taon saarella tapaamassa ystävääni ja entistä työkaveriani Jonnaa. Taon Sairee beach on viihtyisä ja siisti. Kapeiden katujen varsilla on tredikkäkkäitä ravintoloita, baareja, vaatekauppoja, minimarketteja... Suomalaisia täällä tuntuu olevan enemmän kuin Suomessa ;) Saarella on myös useita sukelluskouluja ja alan harrastajia. Itse en ole kokeillut laitesukellusta, vaan tyytynyt snorklaukseen. Viimeksi kävimme joulun jälkeen snorklaamassa Unawatunan jungle beachillä Sri Lankalla. Ei ollut mikään kaksinen kokemus; suuri osa koralleista kuolleita, viidakkoranta täynnä paikallisten jättämiä ja vuoroveden kuljettamia roskia. Jotain värikkäitä, hienoja kaloja näkyi kylläkin..

Täällä Taolla en ole harrastanut pahemmin mitään, koska sain flunssan ja yskän. Nyt sitten köhitään tuulisella ja puolipilvisellä saarella. Kävin eilen ensimmäistä kertaa Thaimaassa ollessani hieronnassa. Oli varsin positiivinen kokemus, vaikka ehkäpä sen vuoksi flunssa vielä paheni yön aikana. En ottanut ihan perinteistä thai hierontaa, vaan kookosöljyhieronnan, joka oli yhdistelmä klassista sekä thai hierontaa. Kävin myös toissapäivänä kampaajalla. Paikallinen ladyboy leikkasi hiukseni varsin sukkelasti malliin veitsellä. Lopputulos oli melko hyvä ja hinta vain 200 bahtia eli 4 €. Tänään rehottavat ihokarvat saivat kyytiä vahauksessa. Säästän teidän yksityiskohdilta, mutta yllättävän kivuton toimenpide oli.

Huomiseksi on valitettavasti luvattu erittäin tuulista ilmaa. Toivotaan että katamaraani Ko Samuille, johon olen varannut huomiselle lipun, pääsee lähtemään. Tulomatkalla oli myös aikamoista aallokkoa, ja useat matkustajat ottivat oksennuspussit käyttöön parin tunnin reissun puolivälissä. En onneksi ole koskaan kärsinyt meripahoinvoinnista, mutta 1,5 tunnin heilumisen ja keinumisen jälkeen toivoin itsekin maan jo pikkuhiljaa näkyvän horisontissa. Torstaina matkan olisi tarkoitus jatkua Samuilta lentäen Pattayalle, jonne ystäväni Heli on myös lentämässä Suomesta.

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2009 KAIKILLE!

p.s. Evergreen Parkin roska-astiaa ei oltukaan pöllitty, vaan ystävällinen roskakuski oli piilottanut roskiksen 'kukkapenkkiin' palmujen ja muiden rehujen joukkoon, jotta kukaan ei varastaisi sitä. Aika huvittava juttu!

 

 

Travel Answers about Thailand

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.