Existing Member?

Aasiaa aloittelijalle

Painajainen nimeltään balilainen liikenne

INDONESIA | Monday, 10 September 2012 | Views [631]

Ennen paikalle saapumista olin lukenut balilaisesta liikenteestä tarinoita, joita arvelin reilusti väritetyiksi versioiksi totuudesta. Hurjaa meininkiä, joo, mutta niinhän se on muuallakin. Meni vuorokausi todeta, että olen keskellä vasemmanpuolista liikennehelvettiä eikä yksikään tarina tuntunut enää tarpeeksi todelta. (Joskus hallittu) kaaos on lievä kuvaus paikallisesta ajokulttuurista. Kuin myös hiljainen paniikki jota läpikäyn joka päivä kun toivon, ettei tänään olisi vielä se hetki kun kaikki yhdeksän henkeä on käytetty.

Monella paikallisella ei ole varaa ostaa autoa, tai siihen tarvittavaa ajokorttia. Joten skoottereiden suosio on kiistaton. Niillä aletaan huristella jossain viiden ja kymmenen ikävuoden välillä. Balilla on rajoitettu matkustajien määrää, joten täällä ei näe koko sukua saman skootterin selässä. Maksimi on vanhemmat ja kolme lasta. Muutot hoituvat näppärästi mopolla, esimerkiksi jääkaappi on ilmeisen helppo kuljettaa pakkarilla. Kypärät ovat mallia aivasta-niin-se-putoaa-päästä, ja niitä käytetään vilkkaimmilla paikoilla kun ei haluta poliisiin kanssa vaikeuksiin.

Tiekartan suunnittelijat ovat luultavasti leikkineet värikynillä tukevassa arakhumalassa Denpasarin katuverkostoa suunnitellessaan; navigointi ilman GPSsää on melko mahdotonta. Yksisuuntainen rantamotari vaihtuu kilometrin matkan ajaksi vastakkaiseen suuntaan kulkevaksi yksisuuntaiseksi pakottaen tekemään n. 4km lenkin kaupungin kapeilla kujilla takaisin motarille päästäkseen. Koko kaupunki on muodostunut yksisuuntaisista kaduista, joita ei kuitenkaan merkitä mitenkään. On siis täysin ok ajaa kahteen suuntaan, tai tehdä uukkari yksisuuntaisella. Myös liikenneympyrää voi kiertää kahteen suuntaan. Jarruttaa kannattaa usein vasta metriä ennen kun pitää olla jo pysähtynyt. Sitten ihmetellään kun ruuhkissa joutuu seisomaan parhaassa tapauksessa tunteja. Vartin matka aamulla kestää noin kolme tuntia iltapäivällä jos käyttää autoa. Nopeusrajoituksia siis harvoin rikotaan, se ei vain yksinkertaisesti ole mahdollista.

Kaksikaistaiselle tielle mahtuu vierekkäin ajamaan ainakin kaksi autoa ja kolme skootteria. Mitä keskemmälle pääset, sitä parempi, vasemmalla kaistalla on aina eniten reikiä kadussa, parhaimmassa tapauksessa koloja johon voi helposti upota kokonainen skootteri. Keskellä tietä saattaa kasvaa puu tai maata koira. Myös vuohia, jalankulkijoita, baksoja eli työnneltäviä ravintoloita, aasirattaita ja jalan kulkevia roskankuljetuskärryjä pitää väistellä. Liikennemerkeissä on pääkalloja. Ohittaa saa mistä vaan, vaikka korotetun jalkakäytävän kautta jos sinne pääsee kapuamaan. Vilkkuja käyttävät päivällä vain länsimaalaiset. Punaisia päin ei kannata ajaa, jos ei halua kuolla: kun valot vaihtuvat toiselle kaistalle vihreäksi, liikenne vyöryy niskaan oli tie sitten tyhjä tai ei. Ja sama se mitä ajoneuvoa ajat, aja aina toinen käsi töötillä.

Poliisin kanssa pääsee liikenteessä yleensä tekemisiin olemalla länsimaalainen. Jos sinulla on kansainvälinen ajokortti, muttei paikallista, saat sakot. Jos on paikallinen, muttei kansainvälistä, saat sakot. Jos ei kumpaakaan, saat sakot. Jos kumpikin, saat sakot, koska etuvalosi ei ollut tarpeeksi kirkas. Ensimmäinen kansainvälisen lain luento yliopistolla opetti kuinka poliisit lahjotaan oikein. Täällä sitä ei vaan kutsuta korruptioksi vaan helpommalla pääsemiseksi.

Päivän ajelu kaupungilla takaa yhtä mustat keuhkot kuin vuoden tupakointi, ja parin viikon jälkeen et edes huomaa, että silmät on jatkuvasti täynnä hiekkaa. Kaikesta kaaoksesta huolimatta aasialainen huomaavaisuus näkyy myös liikenteessä: tietä annetaan automaattisesti sama se minkälainen suma edessä on. Ei niin kuin länsimaissa, jossa ihmiset ärsyyntyvät jo siitä, että joku yrittää ohittaa. Vaarallisinta liikenteestä täällä tekeekin tottumattomat länkkärit mopojen selässä. Ja heitähän sitten kadulla näkeekin mitä ihmeellisimpien murtumien kanssa.

Toistaiseksi en ole vielä liittynyt länkkärihuristelijoihin vaan tarkkailen liikennettä turvallisesti pakkarilta taaten samalla naapurille kuukauden ruokarahat. Maksan Boiylle noin euron päivässä kyydeistä koululle tai mihin ikinä tarvitseekaan, ja kuski on aina valmiina. Kätevää. Kyydit hoituu myös kantamalla kypärää mukana, aina on joku valmiina auttamaan eksynyttä turistia. Voi olla notta meneekin tovi jos toinenkin ennen kuin olen henkisesti valmis hyppäämään kuskin paikalle, mutta tällä hetkellä ei ole valittamista. Otan sotavammat paljon mieluummin vastaan aalloilta kun rekan renkaista!

About tiinakokki


Follow Me

Where I've been

Favourites

Photo Galleries

My trip journals



 

 

Travel Answers about Indonesia

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.