Existing Member?

Aasiaa aloittelijalle

Sanur ja uusi koti

INDONESIA | Thursday, 6 September 2012 | Views [997]

Kaapissani asuu torakka. Kaikista myrkyistä huolimatta se yksi sitkeä pirulainen ei suostu lähtemään vaikka olen jo massamurhannut koko sen perheen. Tuo mukavaa jännitystä aamuun, kun koskaan ei voi tietää tuleeko housuissa olemaan valtava ötökkä, kun ne pukee päälle.

Seinälläni asuu sisilisko. En uskalla liikuttaa taulua, en halua tietää kuinka iso perhe sillä on. Vessassa ei ole lavuaaria, ja pönttö vedetään kaatamalla siihen vettä kauhalla isosta ämpäristä. Seisova vesi houkuttelee hyttysiä huoneeseen, jonka ikkunassa ei ole lasia. Luonnollisesti muusta kuin jääkylmästä vedestä on turha haaveilla.

Mutta minulla on tv, joka näyttää vain indonesialaisia ohjelmia, ilmastointi, jota en käytä, ja valtava sänky. Asun paikallisten tasolla keskiluokan guest housessa. Samalla tasolla ihmisten kanssa joilla on varaa ostaa muutakin kuin ruokaa, mutta joille heillekin 1,5 miljoonan rupian vuokra voi olla liikaa. Euroissa se tekee suunnilleen 125€/kk. Suomalaisittain tätä kai kutsuttaisiin vuokra-asunnoksi sillä erolla, että takuuvuokraa tai keittiötä ei ole. Kokkaaminen kotona tulee paikallisillekin kalliimmaksi kuin ulkona syöminen, joten keittiö koetaan turhakkeena monessa asunnossa.

Majapaikkani on Sanurin eteläkärjessä Balin itäpuolella, kulmassa, jossa turistit ovat nähtävyys, ei niin kuin Kutalla, jossa paikalliset ovat vähemmistössä. Ympäröivän asuinkorttelin kutakuinkin omistaa vuokraisäntäni, jonka kanssa kommunikointi sujuu tällä hetkellä käsimerkein ja piirustuksin. Naapurusto koostuu melko lailla vuokraisännän perheestä. Menin laskuista sekaisin jo ensimmäisenä päivänä kuinka monta veljeä heitä on yhteensä.

Ja viereisessä kämpässä asuu sohvasurffareiden eteen heittämä enkeli nimeltään Vina, jonka ansiosta olen päässyt jo viikossa syvemmälle paikalliseen elämänmenoon kuin olisin osannut toivoakaan. Upean ystävän lisäksi pakettiin kuuluu maailman suloisin koiranpentu, joka kulkee kätevästi käsilaukussa paikasta toiseen, ja on takuuvarma keskustelunaloittaja mihin ikinä sen sitten viekään.

Rannalle kävelee viidessä minuutissa, koululle ajaa skootterilla vartissa. Sanurin alue on täynnä pieniä warungeja ja baareja, joissa voi vaan maata säkkituolissa tai riippumatossa, ja unohtaa kaikki huolet. Live-musiikkia on tarjolla joka ilta, ja useimmat bändit käyvät stand up showsta mielenkiintoisine versioineen klassikkobiiseistä. Keikan jälkeen bändi jää yleensä baariin drinkille kitaroidensa kanssa ja joka ilta jossain raikuu yhteislaulusessio asiakkaiden kanssa. Rannalla on myös maailman kaunein banmbuista rakennettu joogasalonki, jossa joka ilta auringonlaskun aikaan Kokin raajat natisee, kun ohjaaja ruoskii orjapiiskurin tavoin venymään vielä vähän enemmän.

Elämä Balilla on siis alkanut hyvin. Pienen tuunauksen jälkeen asunto alkoi heti tuntua kodilta, ja vaikka aluksi suunnittelin vaihtavani huvilatyyliseen majoitukseen heti kun sellaisen halvalla löydän, epäilen jo nyt koko ajatusta. Mitä tekee uima-altaalla kun meri on vieressä, ja kuinka hyvin paikalliseen kulttuuriin pääsee sisälle jos asuu länsimaalaisten kanssa pahimmassa tapauksessa jaetussa huoneessa 400 euron kuukausivuokralla? Miten herätä aamulla jos kukko ei olekaan kiekumassa ikkunan alla? Kuka sitten tuo jumalille tarkoitettuja lahjoja oveni eteen jos kämppikset ovat saksalaisia? Päivät kuluvat kuitenkin ulkona, kotona olen ollut joka päivä vasta puolen yön aikaan, eli satakakskymppiä hyvästä sängystä per kuukausi kuulostaa vallan kohtuulliselta. Kylmiin suihkuihinkin tottui jo kolmessa päivässä!

Jään siis odottelemaan kulttuurishokkia, jota ei vieläkään ole näkynyt. Edes viisikymmentäprosenttisesti chilistä koostuva ruokavalio ei ole vielä onnistunut järkyttämään, joskin tuhti annos riisiä aamupalaksi vaatii vielä totuttelua. Sen sijaan ymmärrän nyt miksi tätä paikkaa kutsutaan jumalten saareksi. Ensimmäistä kertaa hyvin moneen vuoteen elän vain tässä hetkessä, eikä huomisella ole väliä.

 

About tiinakokki


Follow Me

Where I've been

Favourites

Photo Galleries

My trip journals 

 

Travel Answers about Indonesia

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.