Existing Member?

City Of Angels

Good Morning Vietnam!

VIETNAM | Tuesday, 23 October 2007 | Views [698] | Comments [5]

skurker, selgere, xe'om, cyclos, dop og en irriterende tuting som kan fremskape angst hos garvede reisende-, folkens, jeg er ankommet hanoi- vietnam!

En skarve dag fra thaiimmigrasjonspolitiets ivrige klør, kom jeg meg endelig ombord i en flygende vidundermaskin, den sosialistiske republikk vietnam sto klar med omsorgsfulle hender og ventet min ankomst. Visumet ble stemplet fortere enn svint og en privat bil sto parkert ved utgangen. Kroppen bak rattet smilte som en guttunge, pakket baggasjen min i bilen og ønsket meg hjertelig velkommen til Hanoi- den tidligere hovedstaden beliggende i nordvietnam! Byen hadde allerede for lenge siden virket forlokkende og fristene til en visitt, kanskje endel på grunn av verdens billigste pilsner-" bia ha noi"( en halv krone pilsen) mest antagelig på grunn av en historie som kan pirre enhver sosialdemokrat til erotisk klimaks. Dette er nemlig de samme kroppende som har banket amerikanere, franskmenn og sørvietnamesere ut av sine trygge habitater i kommunismens navn- kunne jeg fremdeles greie å oppspore antydninger av gammel ideologi?

 Hanoi's gater er smale, lure, mangfoldige og ikke minst tettere enn sild i tønne. Til tross for beskjedne 3 million innbyggere er byens sentrale gater et eneste stort ormebol av folk, scootere,selgere og lurendreiere som rapper trusa di( i vandrende tilstand) om du skulle fokusere annetsteds i noen sekunder. Jeg ble aldeles satt ut av denne ivrige, energiske folkemengden, som gjerne springer seg gjennom dagene. Jeg hadde antagelig blitt litt for lat etter de alt for mange dagene jeg tilbringte i "kata beach" og deretter mitt gamle nabolag Banglamphoo, i bangkok. For ved ankomst til hanoi's "old quarter" og "good morning vietnam hostel", kunne jeg ikke annet enn å tenke at dette blir en voksen utfordring. Jeg kjente hjertet pulsere på en frekvens noe utenom det vanlige- deilig og utfordrende!

En hyggelig nyhet ble meg forresten fortalt kun en dag før avreise til indokinas politiskte hovedstad- min bror, jon, var nemlig krystallklar- Jeg Kommer! Makan til impulsivt innslag skal man lete lenge etter, faktisk snakket jeg med han mens han bestillte billeten på internett! For mitt eminente reiseselskap "mr bucket" var tiden imidlertid ute for denne gang- 3 uker og 4 dager etter ankomst tok vi farvel i bangkok. Trist egentlig, hvor tiden flyr så alt for fort i godt selskap !

Hanoi er et anmasende, passe bondete, men et meget eksotisk lite ormebol- faktisk er det noe av det mest eksotiske jeg noen gang har sett og opplevd i asia! Franske boulangerier, koloniell arkitektur, en hverdagsrytme som kan ta pusten fra de fleste- samt en trafikk som er så surrealistisk at bangkok, i sammenligning, virker som en utflukt med barnehagen- i steinkjer! Dette er alvor! Motorsykkeltransport(xe'om) er plassert hvert tiende sekund paa ruta di og roper etter deg, mens bokselgere, tyggegummiforhandlerer, "cherry girls" og andre henger over nakken din som ivrige klegg. I tillegg har man sykkeltransport, som kan tilby deg alt som tillhører livets skyggeside- ja om du ikke vil ha en streit overpriset sykkeltur da! Allerede ved min første utflukt fikk jeg et bilhorn tett plassert rett i ryggtavla ved vandring langs gata. Hadde jeg hadd hjerteproblemer er jeg temmelig sikker på at reisen hadde endt rimelig akutt ved stedet- for jeg skvatt noe så innihampen sinnsykt. Det er nemlig ikke bare et vennlig lite tut på hornet de små gule krabatene tillater seg, neida, det er gjerne 3-4 laaange vemmelige tut som omtrent skremmer deg innomhus. Det som er enda verre er at de har en forkjærlighet for elektronikk- noe som gjør at utrolig mange har innstallert polyfonisk utgave av ulyden. Toghorn, med ekko, virket som det siste på markedet-(og som jeg ble utsatt for), jeg ber til inderlig store makter om at dette går av moten om kort tid, for selv små scootere har adaptert dette lydvesenet, og med 3 million scootere sier det seg selv at dette fort blir vel mye tog.

 Men hvordan ble det så med denne kommunismen? Vel, desverre, den er nok et meget tilbakelagt fenomen. De aller aller fleste nordvietnamesere er mer enn opptatt med å anskaffe salt i maten til å bry seg om slike historiske trivialiteter. Faktisk er de nok noe av det mest kapitalistisk orienterte folkeslag jeg noen gang har truffet. De lurer,svindler, kremmer, selger og stresser deg noe helt ut av en annen verden. Heldigvigvis er det noe som kanskje kan anspore til gammel heder- de er nemlig noe mer trauste og tilbakeholdne av natur, og i motsetning til sine thailanske venner, ser det ut til at de arbeidende nordvietnameserne i større grad gjerne holder bukse og truse på i møtet med det vestlige innslaget av menneskerasen. Bravo!  

Tags: philosophy of travel

Comments

1

DEN LANGE VEIEN "HJEM"

Jeg kjenner godt på kontinentforflyttningen allerede på luftreisen nordover. Det eldre svenske paret ved min side ser (trolig) like mimikkløse, fastlimte og absurde ut som meg. Luften som omgir meg føles betraktelig kjøligere for hvert minutt som går, psykosomatisk eller ei, jo nærmere Skandinavia vi kommer. Det formløse omelettlignende objektet foran meg ligger å vrir seg i endeløs fortvilelse for å unngå nærkontakt med den ekle kjøttpølsa den kom slengende med.

Mitt blikk er fastlåst og uinspirert, og jeg må virkelig fremkalle mitt ytterste av konsentrasjon i mine sporadiske forsøk på å fokusere forbi nesetippen min. Mine tanker samt all min kreativitet ligger brakk ett eller annet sted i SørØstAsia - de rakk ikke flyet. Hvordan jeg selv kom meg med det flyet kan jeg knapt nok svare på. Jeg nekter å innse at jeg er på vei "hjem", for var det vel ikke nettopp hjemme jeg var(?)

Ja, jeg bare spør jeg altså...


Bucket 07

  Mr.Bucket Oct 24, 2007 2:06 AM

2

nok en herlig skildring. synes jegs er for meg de små krabatene .illsinte og hengende på hornet. fikk jo en liten smak av dette når jeg pratet med dere rett etter at jon hadde kommet seg nedover. alt jeg hørte i telefonen var bærting.noe så inni helvete til bærting også. men det er godt å høre at det står bra til der nede,og mr.bucket er komet seg trygt "hjem".er ikke lenge til stefanus må bevege seg hjemover heller nå. og det regner jeg med ikke blir noe videre opplevelse. . btw mr.bucket. synes jeg ser på noen bilder at hovedstadens liv har gitt deg en buk???? hva inni gamperæva skjer da? for mye øl drekking på deg ? hehehe ;) vel,stå på stefan og kom med mere før du forlater det som tydeligvis er en plass du kommer til å besøke oftere.venter allerede i spenning jeg vettu :)

  michael Oct 24, 2007 8:52 AM

3

Hei Michael, for å besvare ditt spørsmål - jeg antar følgende ett av to:

1) Den lekne buken må skyldes din brors intense og timesvise jobbing i photoshop for å forkludre bildet av meg, for jeg er jo selvsagt slank som en sylfide.

alternativt

2) Kan også tenkelig skyldes din brors uavennelige trang til å snike rundt på morraskvisten å knipse masse uanmeldte bilder av folk som nettopp har åpnet gluggene, for så å legge ut på nettet det mest flatterende resultatet man sitter igjen med. For hva har man vel venner for?

Stå på videre i Vietnam Stefo, og tut tilbake med utestemmen din - jeg vet du kan.

  Bucket Oct 24, 2007 4:22 PM

4

Hei ijæn din ville tarm-tut.Godt å hør at d e liv ti dæ einno. Har venta i spenning på den fantastiske føljetongen om Stefanus i "far east". Som go intrønder så må æ bærre korriger dine faste lesera som kjæm frå længer sør i Trøndelagen! Når du sammenligne trafikken i Bankok som en utflukt me barnehagen i Steinkjer så må æ bærre opplys dæm som les eventyran din om at du bærre har verri på Steinkjer ein gong i live, å da va d mørt å barnehagen va stængt!!!. Ælles så håpe æ at du får me dæ litt tå historia og seværdighetan fra den fæle krigen som landet va innvolvert i på 60-tallet. Det kainn du fertæl mæ om når du kjæm heim, fer da må du hoil et kåseri tru æ. Arti å hør at du har fått følge med brorin din. Tia går fort ferstår æ, å snart ska du vel sætt nassin mot kalde nord igjæn, me haue foillt tå mang goe å rare minna som ska ferdøyes utover vinter'n når du ska komm dæ på jobb ijæn. Go tur videre Stef. Ta vare på kvarainner.

  Kjell Oct 25, 2007 5:21 AM

5

Der va du endelig, - d va så længe sia vi hadd hørt fra dæ at ei gammel dame NÆSTEN blei bekymra. Men d e jo nå som hete "intet nytt....". Artig å hør fra Viet Nam (så for mæ en kombinasjon av dæ og Robin Williams i "Gooooood morn..." - dåkker kan ha samme stemmevolumet). Du beskriv bildan så levende at d e næsten ikke vits i å lægg ut bilda. Men gjør gjærne d likevæl. Vi har begynt å se fræm te at du kjæm tebake, men d gjør nok ikke du? Hær vente hyggelige kollega, masse latter, omorganisering, konferanse på (in) Hell og julebord. Vi KAN ordne med litt snø i tillegg for å komplettere ;-). Vi vet du e så glad i d ;-). Nyt de siste ukan. Vi følge spent med videre. Klæm Guri

  Guri Oct 25, 2007 5:37 AM

About stefanly


Follow Me

Where I've been

Photo Galleries

Highlights

My trip journals


See all my tags 


 

 

Travel Answers about Vietnam

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.