Existing Member?

Mark in Zuid Amerika

Grote hoogtes, veel zand en heel veel zout

BOLIVIA | Sunday, 11 May 2008 | Views [1235] | Comments [4]

Mijn vorige bericht was vanuit Salta, een plaats in het noorden van Argentinie, dat ik na 1 nachtje heb ingeruild voor een touristisch dorpje midden in de woestijn: Cafayate. Samen met Stephanie hebben we een mountainbike gehuurd en zijn met een lokale bus 50km verderop afgezet bij de Gargante del Diablo: een van de bizarre rotsformaties in een adembedemend mooie vallei. Natuurlijk was mijn band lek, die na 4 keer oppompen echt het loodje had gelegd. Gelukkig waren we toen al in het dorp teruggekomen, waar een ijsje met rode wijn smaak verdiend was.

De overige 3 dagen werden besteed aan relaxen en wijngaarden bezoeken. Hoewel het relaxen één avond ruw werd verstoord. Ontwaakt uit een diepe slaap stormde er een kerel onze dorm in, al schreeuwend en slaand. Ik dacht dat we werden beroofd door een lokale gek. Maar uiteindelijk bleek het een hysterische Fransoos te zijn die iets te veel gedronken had. Na een half uur van lawaai en hectiek, werd er verder geslapen. De volgende ochtend bleek het hele hostel zich kapot geschrokken te hebben en zelfs pistoolschoten gehoord te hebben. Het is nog steeds niet duidelijk wat er precies was gebeurd.

Via Salta, waar de laatste vette Argentijnse steak en rode wijnen zijn genuttigd, hebben we de bus gepakt over de Andes naar mijn "home country" Chili. De reis zou ons over 5.000m brengen, wat te voelen was. Te verwachten symptomen als duizeligheid, hoofdpijn en laveloosheid werden me niet bespaard. Maar ik hield het gelukkig goed, met de hulp van het lokale wondermiddel coca thee. Na een 12 uur durende reis over bergpassen, langs lamas en vicunas en door hooggelegen woestijn en zoutvlaktes, kwamen we aan in een klein dorpje in de droogste woestijn ter wereld: San Pedro de Atacama. De toerist - local ratio werd geschat op 50 : 1, hetgeen niet verwonderlijk is. Voor zichzelfsprekende gebieden nabij het dorpje als de “woestijn des doods” of de “vallei van de maan” trekken hordes toeristen aan, nog afgezien van de grote zoutmeren, vulkanen en geisers die in caravanen van touristen busjes worden bezocht.

De volgende ochtend moest ik toch accepteren om mezelf in een busje met vadsige touristen te drukken, iets wat ik tot dan toe nog heb kunnen mijden. Om 4.00 vertrokken we naar de geisers, waar we tegen zonsopgang een super gave view hadden over dampende modderpoelen. En met een temperatuur van ver onder de 0, was de warme chocomelk opgewarmd in een van de geisers een aangename verrassing. In de middag heb ik met een Zuid Afrikaan een mountainbike gehuurd, om richting de Valle de Luna te fietsen. Wederom genieten geblazen dwars door de woestijn, bizarre rotsformaties en bewapend met wat hoofdlampen. We zouden daar immers de zonsondergang zien, wederom een schouwspel van vele kleuren en vergezichten, om in het donker weer terug te keren.

Op donderdag stond er een hoogtepunt op de agenda: een 3daagse jeeptour door de Andes en over hoogvlaktes in Bolivia. Het begon al goed in de ochtend, aangezien de welriekende scheet wat stof deed opblazen in de bus. De toon was gezet en de sfeer meteen top. Ik deelde de jeep met 2 jongens uit Utrecht, 2 britse meisjes uit Sheffield en Stephanie. De afslag naar Bolivia was al meteen in contrast met de gladde asfalt weg richting Argentinie. Het was direct stof happen en hobbelen.

De eerste dag reden we langs een chemisch blauw bergmeertje op meer dan 4.000m. Iets met kristallen en micro-organismen, waardoor de kleur in bizar contrast stond met de rode, witgetopte bergen en vulkanen. Na een duikje in een “thermal bath” en nog meer schoonheden van Moedernatuur, kwamen we aan bij een dieprood meer, gesierd met een kolonie flamingos. Hier was het hostel, waar we de nachtkou van minus 20 graden en geen centrale verwarming moesten overleven. Uiteindelijk viel het mee en hielden de slappe grappen ons warm genoeg.

De tweede dag reden we verder langs adembenemende landschappen. Ik merk dat ik in clichés val, maar adembenemend is ditmaal te verantwoorden. We zaten constant op meer dan 4.000 meter. Dus elke actie die uitgevoerd werd (“jumping pictures”, klimmetjes op rotsen of een slappe lach) bezorgde ons een astmatische aanval van een zwangere zeug. Onderweg werden we in de bergdorpjes opgewacht door hele hordes kinderen, die deze lange gringo met zijn rare Spaanse accent maar al te interessant vonden. Ze wilden allemaal de foto´s op mijn digitale camera zien, iets wat ze wel heel bijzonder vonden. Ik werd op een gegeven moment overrompeld en ondergekwijld door 20 koters. Deze nare bijsmaak werd weggespoeld met een lading coca bladeren in de wang: lekker cultuur proeven! De chauffeur probeerde me uit te leggen hoe ik het kon verwerken tot cocaine, maar daarvoor moet ik wat meer Boliviaanse LOI cursussen voor gevorderen gaan volgen…

We eindigden de dag op ons hoofddoel: het grootste zoutmeer in de wereld: Salar de Uyuni. Ter grootte van Belgie en met plekken waar het zout 120m diep is, is dit een wereldwonder der natuur te noemen. Zover de horizon strekt louter een vlakke, witte zoutlaag. De avond werd beklonken met wat pils en bacootjes, onder het genot van sterke verhalen en meer idioterie.

De derde dag werd de jeep versierd met oranje slingers (dank Xoun, ik heb het eindelijk kunnen gebruiken!). De Hollanders domineerden de jeep (soms tot vermoeidheid van de dames), maar de slingers waren vooral om onze “everlasting grumpy” chauffeur goed te stemmen. Het was immers zijn verjaardag. De zoutvlakte is gedurende de ochtend verkend, alwaar te gekke foto´s zijn genomen. Zojuist ben ik “echt” in Bolivia aangekomen, in het plaatsje Uyuni. De armoede schreeuwde ons tegemoet bij binnenkomst, wat een positieve keerzijde heeft: het is inderdaad écht dirt cheap.

Ik heb afscheid genomen van Stephanie na 2,5 week samen reizen. Ik zal morgen verder reizen met de 2 jongens uit Utrecht voor gekkigheid in Potosí, de hoogste stad ter wereld. Afhankelijk van de politieke ontwikkelingen, reis ik verder naar wellicht Sucre en Santa Cruz. Doordat Morales, de president van het land en man van het volk (lees indianen), grote ondernemingen aan het nationaliseren is, komt de steenrijke provincie van Santa Cruz in opstand (onder leiding van miljardairs uit Rusland en Canada). De onderlinge spanningen stijgen volgens de kranten, maar daar is niks van te merken op straat. Alle touristen reizen er nog lustig op los en we houden elkaar geinformeerd over wat mogelijk is of niet. Mooi wereldje, mooie dingen!

PS: Sarvi en Han, ik zal voor jullie de Death Road afmaken. In welke bocht moet ik een foto maken van jullie memorabele moment?

 

Comments

1

Wat een gave verhalen, mooie dingen! We moeten zeker wat tips gaan uitwisselen.
Stage klaar, en het reizen kan beginnen! Inmiddels bij de man in Lima gearriveerd, wel met een beetje heimwee naar mn eigen stad :) Word uitgelachen om mn Argentijnse accent, haha.
Mucha suerte y divertido, chau!!
MQ

  MQ (en man) May 13, 2008 4:36 AM

2

Klinkt weer prima die verhalen. Ik heb afgelopen weekend de nieuwe baas getest en hij is grandioos gezakt voor z'n examen friet bakken en kippen grillen. Komende zomer gaan we dus een andere toko in Renesse overnemen, de gesprekken en onderhandelingen met Ed zijn al in een vergevorderd stadium!
Kusje

  Zatopec May 14, 2008 4:06 AM

3

Yoo Mark, supermooi om je verhalen te lezen, ik ben jaloers! De bocht is gemakkelijk te herkennen, het is na ongeveer 10km afdalen, waar je even van de asfaltweg af moet zodat je niet door de tunnel hoeft, maar er over een weg met steentjes omheen kan fietsen. Ons eindpunt was na 10meter steentjes :). Maak er maar een mooie foto van en veel plezier nog daar!

Groeten,
Han

  Han May 14, 2008 6:28 PM

4

Markie!

Wat een verhalen zeg! Ik kan me alle adembenemende plaatsen nog niet helemaal voorstellen, maar laten we tegelijk met onze cocktail avond even een fotoimpressie houden:D Hoe is het met de death road gegaan? Vrees een beetje voor je neus gezien de brokkenpiloot-ski-gebeurtenissen, maar hoop dat het fietsen je beter af gaat! Hier regent het inmiddels weer na 3 weken top weer, dus na het lamballen kan nu de studie weer een beetje opgepakt worden.. Afgelopen weekend lekker gezeild, heb nu al zin in de ebenheazer! Jij bent er ook bij toch? Geniet nog even van je laatste 2/3 weken, en zie je begin juni!

knuffel zuske

  Dionne May 17, 2008 12:22 AM

 

 

Travel Answers about Bolivia

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.