Existing Member?

Jørn sjekker ut jordkloden

Ayuthaya

NORWAY | Saturday, 1 November 2008 | Views [613] | Comments [10]

Bangkok er saa stappfull av mennesker og muligheter at det er bedoevende. Naar jeg sitter inne paa gjestehuset faar jeg daarlig samvittighet for at jeg ikke er ute aa sjekker ut folkelivet. Bangkok er den eneste plassen her nede jeg virkelig har faatt foele paa ensomheten. Jeg har savna folk jeg aldri hadde trodd jeg skulle savne. Naar jeg er ute paa byen foeler jeg meg som en idiot fordi jeg oeser penger ut av lommeboka som jeg ikke har. Jeg har to maaneder igjen foer jeg reiser hjem og jeg har forlengs overskreda budsjettet. Bangkok er stedet for den ultimate guttetur, sjekke ut templer og restauranter med kjaeresten, eller akvariet, kino dyrehager osv med barna. Det er ikke noe saerlig aa vare der alene, ikke mer enn et par dager.

Etter at jeg hadde ordna opp med flybilletten (retur til Munchen 26. desember) og vaert et par turer hos tannleggen og fiksa opp gliset, hengte jeg et par dager i Bangkok uten maal og mening, foer jeg fikk nok. Jeg dro til togstasjon og kjoepte foerste og beste billett bort og vekk. To timer senere rulla jeg inn paa togstasjonen i Ayuthaya, den gamle hovedstaden i Thailand. Togturen var som en tarmrensing, jo lengre vekk jeg kom fra Bangkok og eksos og folk og mas og trafikk og smog, jo lettere foelte jeg meg. Jeg hadde billett paa tredje klasse, og thaiene i vogna var veldig nysgjerrige og interesserte i aa kommunisere med meg. Det var selvfoelgelig ikke en kjeft som kunne engelsk, men det gjorde ikke noe, vi plapra og peika og styrte paa allikevel. Etterhvert ble det roligere og sidemannen sovna med hodet hvilende paa skuldra mi. De har ikke det samme forholdet til intimgrenser her nede som vi er vant med oppi nord.. Det er fint, det gir en foelelse av samhoerighet som er veldig betryggende. De har ikke den samme formen for individualisme som hos oss, her er det samfunnet og familien som kommer foerst. Det re umulig aa forestille seg en ensom thai. Kanskje det har med buddhistisk tankegang aa gjoere, som preiker om oppheving av det separate selvet og at vi er alle en del av den universelle livskraften, vi er alle Buddha. Alt annet, kroppen, sinnet, selvet er en illusjon. Hvis du tror paa illusjonen vil livet ditt alltid inneholde lidelse og lengsel, og jakten paa nytelse og lykkefoelelse vil aldri stoppe. Vaakn opp! Ikke rart de er saa gode til aa tilfredsstille turister her, de vet noeyaktig hva vi er og hva er ute etter, hva vi leter etter, bedre enn vi vet det selv..

Jaha! Nok om det. Jeg er glad for at jeg dro til Ayuthaya, dette er en helt fantastisk liten by. Siden dette var thaihovedstaden i middelalderen, er byen spekka med tempelruiner og museumer. Ruinene er bare en skygge av hva de en gang har vaert, for burmeserne brente og plyndra mesteparten da de invaderte byen for ca 300 aar siden. Gullet som laa utenpaa templene og tusenvis av buddhastatuer ble smelta, og statuer ble rasert og oedelagt. Men det gaar fremdeles an aa skimte noe av historien og storheten her. Har vaert rundt i hele dag og kikka paa det meste, er troett i beina og sliten i skallen av aa stirre paa eldgamle ruiner og statuer med avkappa hoder.

Det foerste som skjedde da jeg gikk av toget i gaar var at jeg moette ei jente fra Israel som ogsaa reiste alene, og vi har holdt hverandre med selskap siden da. I morra skal vi til en ev de stoerste nasjonalparkene i Thailand, jeg husker ikke navnet men den er kjent for aa ha et saerdeles rikt dyreliv. Det er visst plenty med blodigler i jungelen der ogsaa, det er ikke like bra men det er bare aa stappe buksa nedi sokkene saa gaar det fint. Etter det igjen skal hun videre til oeyene og strendene i soer, og jeg drar oest over grensa til Kambodsja. Saann er det aa reise alene, man er egentlig aldri alene. Man moeter hele tiden folk paa veien, og noen ganger reiser man sammen et par dager foer man skiller lag og reiser hver sin vei, mot nye eventyr..!

Comments

1

Et poetisk blogginnlegg! Vakre ord til ettertanke, fikk en liten a-ha opplevelse der. "Umulig å se for seg en ensom thai..." utrolig. E også enig i at Buddhismen har endel bra elementa :)
Lykke til videre!!

  Monika Nov 1, 2008 9:53 PM

2

Som vanlig et engasjerenas innlegg, så artig å les det du skriv. Her e det bekmørkt og ausregn så nyt varmen og livet så godt du kan!
Klem fra mamma

  Mamma Nov 2, 2008 1:18 AM

3

Alltid vore ein filosof du, mann. Godt at du kom deg ut og vekk fra Bangkok då. Lykke te vidare, Onkel reisende Jørn!

  Even Nov 2, 2008 1:41 AM

4

Jørn - du må jo snart skjønn at det e forfatter du bør sats på! Kjempebra skrevven og veldig interessant :) Glæda oss te fleire bilda! Forresten - i jula, kom te oss :) vi e aleina. Snax!

  Ellen Nov 2, 2008 1:42 AM

5

hei. arti å læs reisebrevan dine. Du får kos deg og ta vare på deg sjøl. fortsett me å skriv reisebrev dritt-bra skrevet

  Bernhard Nov 4, 2008 5:52 AM

6

Hei, høres ut som du har fått føling på tingan der nede. Man skulle nesten hatt tredje klasse i norge også, skjønner at det e her de store religiøse spørsmålene får sitt utløp. Og at det skjer en forskyvning av intimgrensene. En perfekt blanding av det kroppslige og det åndelige, slike blandinger er fruktbare. Men det er jo bra at du også har fått føle på ensomheten der nede, det er gjennom den man kan møte seg selv. Selv kan jeg ikke huske sist gang jeg snakket med meg selv..

Pål Pått

  Angkor Nov 4, 2008 10:34 PM

7

du veit nu å få satt ord på ting, jørn! man blir liksom reve med fra første setning :) høres ut som en koselig liten by du e i, e alltid interessant med glimt fra forhistorien på plassa man egentlig ikke hadde tenkt over at finnes. kos dæ videre, keep up the good work!

  mari Nov 4, 2008 11:18 PM

8

Æ frys!
Ellers: veldig arti å følg med bloggen din.

Veit du ka som e forskjelln på snømainnan og snøkvinnan???
Snøbaillan!

Klæm :)

  Nina Pina Nov 5, 2008 4:45 AM

9

Så du fikk extension package til ferien. :P Trudde du var hjemme alt. Nice at det ordna seg.

Fatter ikke at ikke du ble med til strendene i sør, men det er nå meg. Det er sikkert bra interressant å se Kambodsja også. God tur videre!

  Lars-Erik Nov 9, 2008 8:29 PM

10

Hei Jørn! Sitter her sammen med Karin og nettopp lært meg hvordan jeg skal svare deg!:)
Lenge siden vi har snakket med ser jo du har det bra og opplever mye!
Snakkes!

  Finn Nov 10, 2008 4:09 AM

Add your comments

(If you have a travel question, get your Answers here)

In order to avoid spam on these blogs, please enter the code you see in the image. Comments identified as spam will be deleted.


About jornsalve


Follow Me

Where I've been

Photo Galleries

My trip journals 

 

Travel Answers about Norway

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.