Existing Member?

Jos malo pa logorasi... Ovo je prica o tripu u glavi, a i u nogama!

ZANZIBAR - HOSTEL FLAMINGO

TANZANIA | Friday, 11 June 2010 | Views [579] | Comments [1]

Odavno smo shvatili da moramo da placamo porez na bijelu kozu i na engleski jezik tj cim si turista objekat si za dranje, lupanje po usima i slicno. Skoro da smo se pomirili sa time, ali nas nacin "dranja" ceto iznenadi i iznervira. Ovaj u Zanzibaru je bio mnogo zanimljiv...

Posto smo zakasnili na zadnji feri, prenocili u Daru, poranili, ili mislili tako, na prvi brod naisli smo na gomilu "turistickih radnika" ispred brodarskih kancelarija. Kad su nam rekli da je nas brod otisao i da moramo na brzi i skuplji svo troje, i Francuz je bio sa nama, smo pomislili da nas lazu i mazu, a ne da smo mi zaboravili da pomjerimo sat za sat unaprijed. Nije nam ni palo na pamet da se komsije toliko razlikuju. Dobro, nasa greska i opet smaranje i borba sa smaracima za ture i povoljne karte i ko zna sta... Cak smo naletjeli i na bivseg "Jugoslovenskog" studenta... i on zivi od turizma, kad nahvata turistu i dovede ga u agenciju dobije neki procenat... i to je OK snalaze se ljudi!

Docekali smo i tu vodenu formulu, smjestili se i zavezali pojaseve jer ovo ne plovi vec leti preciznije receno skace po vodi i za 2 do 4 puta brze od drugih stize. Uspjesno smo sve to "prebrodili" i prosli kroz carinu, jer je Zanzibar poluautonomna oblast Tanzanije i krenuli ka izlazu tj. ka Kamenom gradu. Namjerili smo u hostel Flamingo, jer je preporucen od velikog broja ljudi. Dok smo se batrgali sa torbama i guzvom poceli smo da se raspitujemo gdje je on, gdje je grad, moze li se pjeske... "To je blizu, u gradu, odmah tu iza raskrsnice... nema ni 5 minuta, nemoj da uzimate taksi", pojavi se neki gospodin, koji je doletio istim brodom. "ovi odje, cim vide bijelca oce sa njim da prave neki biznis, uzas", rece covjek i produzi. Mi se zahvalismo i hrabro nastavismo prema stampedu taksista i turistickih radnika, koji ti dolaze u susret. On ide ispred nas, prvi nalece na stampedo i poce da im prica, cujemo pominje flamingo i pri tome je vrlo zustar. Bas nam drago sto se neko tako zauzeo za nas, manje nam je smaranja, ali ipak cudno, zasto se raspravlja sa komsijama zbog bijelaca.... Ovi nas pustaju, kapiramo, blizu Flamingo pa im se ne isplati da nas voze i vodaju... Dodjosmo do raskrsnice kod oooogromnog drveta, on usporio pristigosmo ga, opet poce da nam objasnjava... i usput pomenu, ova zgrada je muzej, ovo je ono, ono je ovo... pomislih pomogao nam je pa ce sad za uzvrat da se ponudi kao vodic po gradu... "Blizu je to, mogu sa vama, skoro da mu je usput", ubjedjujemo ga da nema potrebe, da ne dangubi... ali hoce. OK, neka ga i dalje prica i objasnjava... pominje i sezonu i da se hoteli spremaju i renoviraju i da su mnogi zatvoreni zbog toga... I bogami zapricasmo se mi natovareni, vruce a 5 min. davno proslo. Dragana ga priupita za to, a on se zacudi, "Zar vec"?

Posle jos 5 min pojavi se neki cicica, slucajni prolaznik i rece nam nesto tipa "Aaa idete u Flamingo, blizu je" il slicno. To nas vrlo iznenadi i napravi sumljucavim, ovaj nista i dalje pici, sad vec nista ne prica. Eto Flamingoa, lijepa stara kuca na 2 sprata, travica posisana, bas lijepo sve... ispred na stolici sjedi sijedi starac i cita novine. "Dobro dosli, ovo je Flamingo" potvrdi nam. "Medjutim ima jedan problem, vlasnikovoj zeni je umro otac pa smo zatvorili danas" tuzne face nam objasni "i moracete da odete do drugog hostela, tu odmah iza coska". Onaj nas gleda, kao i njemu zao. Mi prosto ne mozemo da vjerujemo!!! Francuz na smijesnom engleskom pita jel ovo neka sala, kao ono iz filmova, Dragana pita dje vam je znak, natpis na hotelu...  Sve je jasno i uklapa se prica vodica, slucajni prolaznik, "tuzna vijest" i hotel bez natpisa... "organizovani kriminal". Doslo mi da ga sutnem, al reko u njihovom smo lavirintu, ko zna ko ce jos iskociti i izmiljeti i dje da odemo posle... Samo sam ga pitao dal i on to hoce da pravi biznis sa bijelcima? Precutao je, a mi na levo krug znojavi, umorni i bijesni nazad u lavirint da trazimo "pticu"!

Ni minut, odmah sledeci lik, ogroman crnac i dje cete, sta ce te i naravno i on zna dje je Flamingo i par drugih jeftinijih i boljih hotela... Zahvaljujem mu se i kazem da smo vec imali jednog vodica i da nam drugi ne treba. "Ti si moj covek, moj brat, baci ruku" kaze, "ja necu da vas varam, ja imam drugi biznis pa mozda na tome zaradim od vas, ture..."  "Nema nista od ruke, dok ne vidim hotel" kazem mu, a gledam mu ruku, kao dvije moje…

I na kraju dodjosmo do hostela i do "Evo ruke", pozdravismo se ko braca crn(ogor)ci! Nisu ni svi turisticki radnici isti, srecom!

NesKo

 

Comments

1

Au, veoma gusta situacija!!! Jos jednom svaka vama cast!

  B-ici Sep 17, 2010 7:41 PM

About dragana_i_nesko


Follow Me

Where I've been

Photo Galleries

My trip journals


See all my tags 


 

 

Travel Answers about Tanzania

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.