Existing Member?

Jos malo pa logorasi... Ovo je prica o tripu u glavi, a i u nogama!

CAIRINS

AUSTRALIA | Saturday, 20 March 2010 | Views [550] | Comments [3]

Cairns je jedini grad od kojeg nismo ocekivali ama bas nista, jer prvobitni plan je bio da nam to bude samo usputna stanica –i pista za Singapur… ali sve sto je ostalo od Australije sto smo zeleli da vidimo, nasli smo upravo ovde. Pravi morski gradic, zivlji je, raznovrsniji i drugaciji od ostalih. Tek ovde smo prvi put videli Aboridzine u svakodnevnom zivotu, normalno uklopljene u ostalu masu… kad kazem “normalno”, mislim obuceno i neisarano.

Nas hostel se nalazio bas na glavnoj promenadi, tik uz obale i pored lagune. Nocni marketi, brojni kafici i ulice su bile prepuni turista. Primetili smo da ovde ima dosta Kineza i Koreanaca, sto nije bio slucaj u AB. Ali najvaznije od svega je to da je vreme bilo fantasticnio… i tako neplanirano i ne ocekujuci da je uopste moguce, ostvarila nam se zelja da konacno vidimo greben.

Star oko 18 miliona godina, dugacak preko 2000 km, Veliki koralni greben predstavlja najvecu zivu tvorevinu na svetu, a ujedno je ubrojan i u 7 svetskih cuda prirode. Sastavljen od gomile najrazlicitijih i najsarenijih korala i naslaga kostura sitnih morskih zivotinja, greben udomljava hiljade vrsta riba i 6 od ukupno 7 vrsta kornjaca na svetu.

Iako je more malo bilo nemirno za snorkling, satima se nismo vadili iz vode… stvarno je bilo fenomenalno! Zao nam je sto nismo bili u mogucnosti da idemo na pravo ronjenje (SCUBA diving)… ali moramo nesto da ostavimo i za neki sledeci put.

Tako smo u Cairnsu uspeli za dan i po da uradimo vise nego za 4 dana u AB…stigli smo da odemo u Wild life ZOO gde smo konacno mazili koalu i slikali se sa njom; videli razne papagaje i zivotinjke karakteristicne za Australiju… sve u svemu bili smo prezadovoljni!

Dragana

 

To se Dragana mazila sa koalom! Citav put od Brizbena je prekukala kako ne vidje koalu, kao da nije ni bila u Australiji... U ovom malom zivotinjskom carstvu, na vrhu zgrade, vidjeli smo i 2 vrste krokodila. Male slatkovodne velicine oko 1.5m koji bi gricnuli covjeka samo u slucaju samoodbrane i ogromnog “slanovodnog” koji naraste do 6m. Nazalost, nisam uspio da saznam od kojeg sam pojeo batak, a srecom ni oni nisu znali sta sam vecerao!

NesKo

Comments

1

bravo Neski...super si...

  nevena paunovic Mar 29, 2010 1:36 PM

2

Happy end!!!

  B-ici Mar 30, 2010 8:03 AM

3

Hallo Kontici,

Moram da priznam da je proslo dugo vremena da nisam pogledao vasu worldnomads stranicu i zapitah se gde te i kako ste. Pogledah, videh puno fotografija i vidim da dobro napredujete. Nadam se da ste zdravi i zadovoljni, a zasto ne bi bili. :)

Zelim vam puno srece i dobrog vetra u ledja. . . .

  Miroslav Savanović Jun 2, 2010 11:42 PM

About dragana_i_nesko


Follow Me

Where I've been

Photo Galleries

My trip journals


See all my tags 


 

 

Travel Answers about Australia

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.