Existing Member?

Jos malo pa logorasi... Ovo je prica o tripu u glavi, a i u nogama!

SYDNEY

AUSTRALIA | Wednesday, 10 March 2010 | Views [768] | Comments [1]

Oblacan i siv Sidnej nam je posle suncanog NZ isprva delovao potpuno razocaravajuce… Po planu je da ostanemo 3 dana ovde, a prvo sto nam je palo na pamet je bilo sta cemo mi uopste da radimo ovde tako dugo… ali naravno, prevarili smo se.

Pouceni novozelandskim iskustvom o bukiranju unapred, odmah smo otrcali u OPERA HOUSE da vidimo sta cemo da gledamo… I pun pogodak, cuvena La Traviata se davala istog dana. To nikako nismo smeli da propustimo. Scena, kostimi i izvodjaci su bili fenomenalni! Izasli smo odusevljeni, a citavom dozivljaju su doprineli nocu prelepo osvetljeni sama Opera i jos jedno obelezje Sidneja, Harbour bridge.

Operu House je dizajnirao danski arhitekta Jorn Utzon u obliku neki kazu skoljke, a neki jedara (1973). Nedavno je dodata na listu svetskog nasledja (World Heritage List) kao jedno od velikih dostignuca u arhitekturi.

Na svu srecu, sledeci dan se vreme prolepsalo i grad je totalno u drugom svetlu. Kraljevska botanicka basta na obali mora i Opera u svom punom sjaju… stvarno lep prizor. Bili smo iznenadjeni koliko razlicitih vrsta ptica ima u toj basti… a tek ogromnih slepih miseva – “letecih lisica”?! Ima nekoliko vrsta papagaja (najvise Kakadua) koji kresteci u horu sa ovim misevima – lisicama stvaraju savrsenu atmosferu za neki strava i uzas film.

Jedva smo docekali da odemo na plazu… Prvo smo videli BONDI plazu, smatranu najlepsom plazom u Australiji. Nazalost, nama i nije bila tako lepa… Ona je zapravo raj za surfere. Niko se nije kupao, jer su talasi ogromni, bilo je malo hladnjikavo a i sezona je meduza. Nesko je upecao dve :) Plaza je bila puna surfera jer je bilo u toku neko takmicenje.

Druga plaza, koju smo posetili je bila MANLY, koji je u stvari citav zaseban deo grada. Ceo dan smo proveli tamo i bilo je mnogo lepo. Uz pesmu “ja sam socijala i kloshar do bola” imali smo jedan romantican rucak na plazi, i to na klupici… kupili smo u supermarketu cello peceno pile, jogurt, hleb… prava gozba, nema sta!

Odmah blizu CIRCULAR keja, mesta odakle krecu feriji ka drugim delovima Sidneja i ostrvima, nalazi se THE ROCKS, deo grada gde se kazu “spajaju proslost i sadasnjost Sidneja”. Tu su se naselili prvi evropski doseljenici. Sa svojim istorijskim zgradama, pabovima, modernim umetnickim galerijama, muzejima i ulicnim marketima ovo je jedan od meni najzanimljivijih delova Sidneja. S obzirom da smo sve vreme trcali, stigli smo samo da zavirimo u Contemporary Art Museum. Bili smo odusevljeni raznim umetnickim delima Aboridzina (sve je sareno!), iscrtani boomerang koji im je tradicionalno oruzje, onda i neki cudan instrument koji smo cak culi uzivo iskombinovan sa tehno muzikom na ulici (to nam je jedina slika Aboridzina!!)

Smatra se da su Aboridzini vec obitavali na prostorima Australije 50.000 godina (negde se cak pominje i 70.000), kada je 1770. kapetan Kuk proglasio istocnu obalu britanskom kolonijom. I dan danas nije priznato aboridzinsko vlasnistvo, zemlja je bila nazivana TERRA  NULIUS. Beli covek nikako nije postovao njihovu duboku povezanost sa zemljom i morem. Ne smejuci da dozvole sirenje njihove “nize rase”, a kamoli mesanje sa belom, koristili su razne metode da ih istrebe (masakri i razne bolesti). To je bio razlog i za otimanje njihove dece (“ukradene generacije” od 1869. do 1969. godine). Rasporedjivani su u kampove gde su zene bile obucavane za sluzavke, a muskarci za grube radove. Tek 1970/80. su pocele demonstracije za njihova prava. Tek pre nekog vremena su dobili pravo glasa i australijsko drzavljanstvo, a 2008. se vlada zvanucno “izvinila” za “ukradene generacije” – STRASNO!!! Aboridzini, koji danas cine samo 2% celokupnog stanovnistva, ne samo da uspevaju da odrze svoju sarenoliko zanimljivu kulturu, vec su i glavna turisticka atrakcija Australije.

 

Dragana

 

U odnosu na “opusteni” NZ u Sidneju se odmah osjetila neka akcija u vazduhu, negativana! Travestiti, prostitutke, “gorile” na ulazima, razni “ludaci”, prosjaci... Na svakom cosku reklama za boks ili neki drugi mec, a cini mi se da borbi ima i u nekim kaficima/klubovima – ili smo mi samo u takvom dijelu grad!?! Uz sve to veliki problem sa alkoholom, redovno i plansko kolektivno napijanje vikendom. Drzava pokusava da taksama i cijenama alkohola to obuzda, al izgleda oni imaju dovoljno para! Sledece sto upada u oci je cudan modni talas, kupaci, sorc ili pantalone na pola koplja. Kod zadnje dvoje bokserice vire za pedu, a kod kupaceg dupe cupavo – odvratno! Pitam se samo cemu ovo, a i zasto samo kod “muskaraca”!? Gdje jet u ravnopravnost polova?

Setajuci okolo vidjeli smo vise obucarskih radnji za 3 dana nego u Beogradu za 10 godina, to isto vazi i za krojace! Praonicama vesa broja nema, al to je nekako i ocekivano…

Pored vec opjevane opera i mosta moram da pomenem drvece, prije svega cudno i ogromno za nase poimanje stvari! “Boca” drvo, pri dnu precnika i do 2 m pa naglo suzavanje u “normalno” drvo, pa fikusi cije zile (nove, pomocne…) rastu iz grana ka zemlji sa visine od nekoliko metara, pa neki eukaliptusi il’ slicno ogromno ogromni!!!

Cuvari plaze u akciji sa live prenosom na nekolika kanala. Sve je kao u seriji samo nema Pamele. Da su efikasni, iako su volonteri uvjerili smo se licno sa nekoliko metara – Bondi beach – raj za surfere. Niko se ne kupa, pa pomislih da im to pokazem, da ljudi nauce i malo uzivaju, medjutim treci talas i ja se vise ne pitam sa sobom, ni sa kupacim, obojica smo zakovitlani i baceni kao iz aviona! Zakljucih da je pametnije da se povucem na vrijeme i u tome me podrza meduza, fina mala plava, vidljiva samo na pijesku. Pokusah da je slika i u tome cujem “jos jedan turista”! Nasmijah se i upitah jel to meni, kad ono jos jedna meduza, srecom za istu nogu… Nismo se dugo zadrzali, imali smo u planu neke kulturnije stvari!

Gradski voz, metro na 2 nivoa, vrlo fino iskoriscen proistor. Donji dio spusten izmedju tockova, dodato malo u vis i eto drugog sprata. Cika kondukter ima pravo i da te uhapsi, sve u cilju tvoje bezbijednosti. U odnosu na pekinski metro mnogo teze se snaci na samim stanicama pri presijedanju. Pravi lavirint u 3 dimenzije!

I na kraju slag na tortu! Taksi do aerodrome, 20tak min. voznje 35 dolara, avion do Brizbena 1.5 sati leta 69 dolara!!! Ko je lud, ko zbunjen!?! Upotreba kolica na aerodromu, 50m 4 dolara, doduse na letu nema ni casa vode, kad je low cost onda je bas low!

 

NesKo

Comments

1

Uzbudljiv Sidnej, steta sto niste tu ostali jos koji dan.
Mozda bi bolje shvatili i prihvatili tu novu modu, hi,hi,hi!!!
Ljubimo vas...

  B-ici Mar 25, 2010 8:44 PM

About dragana_i_nesko


Follow Me

Where I've been

Photo Galleries

My trip journals


See all my tags 


 

 

Travel Answers about Australia

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.