Existing Member?

Jos malo pa logorasi... Ovo je prica o tripu u glavi, a i u nogama!

WAITOMO CAVES

NEW ZEALAND | Tuesday, 2 March 2010 | Views [433]

I nije mi bas bilo svejedno kada je vozac autobusa rekao da je NZ jednostavno trusno podrucje i da ima mnogo tektonskih pomeranjaali da su oni vec odavno navikli pa ni ne obracaju vise paznju na te zemljotrescice (od 5-6 rihtera, koji cak i ne dolaze u vijesti, osim ako nekog ne ubiju) vec to samo jadni turisti primete... pa na svako malo... ovo je ta i ta planina, nekadasnji vulkan, koji se jos uvijek nadgleda... brrr... zamisli se covek!!!

Danas smo posetili selo WAITOMO, sto na maorskom jeziku znaci „voda koja tece u rupu, podzemlje“, mesto u kome ima preko 300 pecina. Izabrali smo jedan od neobicnijih nacina obilaska jedne spektakularne pecine, a to je BLACK WATER RAFTING i to na unutrasnjoj kamionskoj gumi. Obukli su nam ronilacka odela, skracene mesarske cizme i rudarske slemove...trajalo je 3 sata i bilo je fenomenalno!!!

RUAKURI pecina „grotlo pasa“ – otkrivena pre 400 -500 godina je znacajno spiritualno mesto lokalnim Maorima. Koriscena je kao grobnica za vodje plemena.

BLACK LABYRINTH kroz pecinu obuhvata pentranje po stenama, provlacenje kroz svakojake prolaze i plutanje niz potok sa nekoliko manjih vodopada. Ono sto posebno karakterise ove pecine su GLOW WORMS (svetleci crvi) po tavanicama koji se fenomenalno sijaju u mraku i koji su karakteristicni samo za NZ. Vodici ture su bili zanimljivi sa svojim komentarima i objasnjenjima pecine...tipa „morate da skocite na dupe, bas ovako inace cete se utopiti, guma ce isplivati pa cemo znati da vas nema“ ili za crve „oni nemaju dupe, hrana im stoji u stomaku pa to sto svetli je ustvari svetlece govance“...

Kretanje po totalnom mraku, napipavanje nogama, rukama, a ponekad i glavom je bilo pomalo strasno, ali svi smo izasli zdravi i veseli. Foto aparati nisu mogli da se nose zbog bezbednosnih razloga, a pomalo i zbog CD-a sa slikama od 10 Eur, pa su slike takve kave su ih veseli vodici uslikali!  

Add your comments

(If you have a travel question, get your Answers here)

In order to avoid spam on these blogs, please enter the code you see in the image. Comments identified as spam will be deleted.


About dragana_i_nesko


Follow Me

Where I've been

Photo Galleries

My trip journals


See all my tags 


 

 

Travel Answers about New Zealand

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.