Existing Member?

Jos malo pa logorasi... Ovo je prica o tripu u glavi, a i u nogama!

ROTORUA

NEW ZEALAND | Monday, 1 March 2010 | Views [602]

KIA ORA (ZDRAVO)! Prema starom Maori verovanju sve geotermalne atrakcije u okolini Rotorue i Taupo su nastale zahvaljujuci spiritualnom vodji plemena TE ARAWA, NGATOROIRANGUI. Da bi proglasio osvajanje tog podrucja za svoje pleme, veliki vodja je morao da se popne na vrh planine TONGARIO. Kako je na tom putu zamalo umro od ledenog vetra i hladnoce, da bi se spasao upucivao je sve molitve svojim sestrama u HAWAIKI (odakle po legendi poticu Maori). One su mu pomogle tako sto su poslale “vatrene demone” koji su prosavsi kroz okeanske dubine izbili na povrsinu Belog ostrva u Rotorui i Taupo. Tako putujuci do NGATOROIRANGUI-a demoni su svuda ostavljali tragove koji se i danas vide kao termalne aktivnosti Rotorue.

Taupo vulkanska zona gde se nalazi i Rotorua, lezi na citavom sistemu podzemnih voda koje zagreva magma zaostala od prethodnih erupcija (dole je temperatura vode oko 300 stepeni C). Mi smo isli da posetimo WAI-O-TAPU, geotermalne izvore sa gejzirima i sumpornim pecinama (gde nevidjeno smrdi na pokvarena jaja!) i WAIMANGU, vulkansku dolinu.

WAI-O-TAPU “Svete vode” – na zalost propustili smo glavnu atrakciju, gejzir koji ima erupciju svaki dan u 10.15 h i doseze visinu do 20m, ali zato smo videli sve ostale “djavolje” rupe, kratere i pecine. Najvise nam se svideo “Champagne bazen”, najveci izvor u regionu, dubok 62m, temperature 74 stepeni C i star 700 godina. Pored njega “Djavolja kupka” u kome voda dobija neverovatno drecavu zelenu boju mesajuci se sa nekim silnim mineralima.

WAIMANGU geotermalni sistem je nastao erupcijom TARAWERA planine 10. juna 1886 i predstavlja najmladji geotermalni sistem na svetu. U ovoj vulkanskoj dolini odusevila nas je plava boja jezerceta “Inferno kratera”. Kazu da mu se nivo vode menja u rasponu od 12 m i da je to “prozor u zemljinu unutrasnjost” koji igra vitalnu ulogu u nadgledanju vulkanskih aktivnosti NZ.

Sam cetvorosatni put do Rotorue je bozanstven. Pasnjaci, sume, reke i jezera po brdima; pcelinjaci, prelepi konji; drvece najrazlicitijih oblika i velicina; ogromne farme i sela sa drvenim kucicama neverovatno uredjena. Sve kao iz filmova! U tim geotermalnim parkovima postoje samo njima svojstveni ekosistemi sa nekim retkim i neobicnim biljcicama. Tamo raste i cajno drvo MANUKA od koje jedemo cuveni novozelandski med svako jutro. Evo mama zdravo se hranimo! Ali ipak od svega Neska su najvise ocarale ogromne paprati koje rastu kao palme.

Od zanimljivih aktivnosti u Rotorui, pored sisanja ovaca (koje nama nije bilo privlacno) organizovane su predstave u Maori selima, kao muzejima, na koje takodje nismo isli. Gomila golisavih i po licu isaranih lokalnih ljudi agresivno skace, vristi i energicno se plazi (i to vrlo dobro naplacuju)… a upravo nesto slicno, sto je mene odusevilo, vidi se na pocetku svake utakmice njihovog nacionalnog ragbi tima ALL BLACKS. Oni izvode HAKA – Maori ratni ples, pa tacno mozete steci predstavu o Maorima :)

Add your comments

(If you have a travel question, get your Answers here)

In order to avoid spam on these blogs, please enter the code you see in the image. Comments identified as spam will be deleted.


About dragana_i_nesko


Follow Me

Where I've been

Photo Galleries

My trip journals


See all my tags 


 

 

Travel Answers about New Zealand

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.