Existing Member?

Brulboom in Uruguay

GreenGo’s voor gringos

URUGUAY | Sunday, 8 August 2010 | Views [605] | Comments [1]

Van dinsdag 27 tot en met zaterdag 31 juli zijn we in de provincie Salto geweest. Hier hebben we het projectgebied bezocht en gesproken met de lokale bevolking, maar ook met verschillende overheidsautoriteiten. Alle lichten staan op groen! Maar nog belangrijker, het was een onvergetelijke ervaring.

Na een busreis van 6 uur kwamen we dinsdag samen met Elisa om 6.00 aan op Salto Terminal. De chauffeur van onze vriend dr. Soto pikte ons op van de terminal. We gingen met hen een tour (gira) maken langs alle dorpjes rondom Valentin, een dorpje van nog geen 300 inwoners in de ‘middle of nowhere’. Om 8.00 kwamen we aan in Valentin en was er een warm onthaal door dr. Soto. Helaas bleek dat niet alle medicijnen waren meegebracht, waardoor de chauffeur weer ‘even’ terug moest naar de hoofdstad Salto.

Dit gaf ons de gelegenheid om een goede maté te drinken en bij te praten. Voor Mark en Elisa was dit een wederzien met dr. Soto na 2 jaar. Na ook een korte uitleg over het project, stelde Soto voor om meteen kennis te maken met de schooltjes. Twee uur later hadden 3 schooltjes vol enthousiasme al het belang van ons project onderstreept. Ze wilden graag deelnemen.

Bijna 3 uur later kon de gira starten en zijn we langs 12 dorpjes gereisd. Terwijl dr. Soto de nodige zorg op de policlinica’s gaf, gingen wij in gesprek met de leraren op de basisscholen. Vele problemen werden gedeeld, zoals het gebrek aan elektriciteit op een enkele school, de eenzaamheid, gebrekkige onderkomen of werkeloosheid. Tegen 5 uur bij zonsondergang was het landschap werkelijk wonderschoon, met uitzicht over de heuvels en pampas vanuit een klaslokaal. Een leraar reageerde laconiek: “het is alleen mooi hier voor een korte tijd”.

Op een school met 2 jonge leraren (onze leeftijd) heeft Mark gevoetbald met een groepje jongens. Forlan jr. liet Mark de hele trucendoos zien. Scheel van de schijnbewegingen gleed hij uit in de modder. De reactie laat zich raden. Uruguay won ditmaal van Nederland. Voor de leraren is het voetbal geen spel, maar een noodzakelijke therapie voor deze jongens. Bij zonsondergang hopen ze altijd dat de jongens uitgeput zijn. Want anders neemt de aggressie de overhand. Agressie afkomstig van een barre situatie thuis: de ouders hebben geen werk, een slechte sociale verstandhouding onderling en middelen voor vermaak zijn nihil.

Woensdagmorgen om 6.00 zijn we teruggereisd naar Salto, om met de onderwijsautoriteit te praten. Zij moeten eerst toestemming geven om het programma op de schooltjes uit te voeren en te werken met de kinderen. Het bleek dat een aantal scholen al hadden gebeld naar de autoriteit en met het verzoek om te participeren in het project. Wauw! Na een gesprek van 2 uur hadden we niet alleen toestemming, maar ook een bulk aan kennis over leermethodes op ‘multi-grados’ (de meeste scholen hebben maar 2 klasjes, waarbij 3 groepen in 1 lokaal zitten).

Donderdag hebben we 3 schooltjes bezocht om een aantal workshops te doen met de kinderen en de leraren te interviewen. Een van de workshops was een uitleg over de concepten voor een game op de laptops. In een kort toneelstukje werd het idee van de Tamagotchi uitgelegd: een digitaal huisdier dat je moet verzorgen. Mark was de Tamagotchi die het heel koud had en bibberend van de kou. Wat nu? Een van de kindjes stak zijn vinger in de lucht: “je moet zijn jas dichtdoen en een sjaal om!” Digna deed wat het jongetje zei. Tamagotchi Brul voelde zich al een stuk beter. De kinderen vonden het een prachtig idee en gaven nuttige reacties op de 4 concepten. Daarna was het tijd om handtekeningen uit te delen en moesten we op de foto...

Gesterkt in ons idee voor het project na de enthousiaste reacties van leraren, ouders, kinderen en verplegend personeel, hadden we ’s avonds een ontmoeting met de directrice van het provinciale ministerie van volksgezondheid. Ironisch genoeg was de ontmoeting onder het genot van een vette pizza, pot pils en een 1000kJ nagerecht. We konden  van vermoeidheid amper nog een woord Spaans verstaan. Achteraf vertelde Elisa dat we alle nodige steun konden krijgen van haar en ze het belang van het project onderstreept. Maar, zonder enige toezegging. Politiek correct.

Die vrijdag erop hebben we in de thermale baden van Salto gelegen. Hartje winter in de buitenlucht gezwommen en gegeten zonder een moment van kippenvel. Niet verkeerd. Na een interview met een gezaghebbende dokter in Salto en een ontmoeting in de Universidad de la Republica op zaterdag, hebben we de bus naar Montevideo gepakt. Volledig gesloopt, maar bijzonder voldaan.

Tags: saludame

 

Comments

1

Hoi Din en Mark, wat weer een mooi verhaal en wat een goed nieuws dat mensen enthousiast over jullie plannen zijn! Wat maken jullie bijzondere dingen mee maar we kunnen ons voorstellen dat jullie "gesloopt" waren. Veel succes met de voortgang en tot de volgende skype! xx

  Jos en Ria Aug 8, 2010 5:44 AM

 

 

Travel Answers about Uruguay

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.