Existing Member?

Brulboom in Uruguay

Als een gaucho met kiespijn

URUGUAY | Sunday, 25 July 2010 | Views [1253] | Comments [1]

We zijn weer “alive and kicking”. Het is zondagmorgen en een matige kater van een zaterdagavondje cultuur en biertjes. En het weercijfer in Montevideo is een 1. Dus tijd genoeg om bij te komen van de week. Que paso?

Mark is in het weekend van 17 en 18 juli naar Piriapolis geweest. Digna was geveld door een flinke griep (numero dos) en bleef in haar bedje achter. Piriapolis is een badplaatsje op 1,5h rijden van Montevideo. Pablo Flores (ceibalJAM) had ons uitgenodigd om, samen met zijn vriendin Micaela en Christoph uit Oostenrijk, mee te gaan naar het huisje van zijn ouders. Een waanzinnige asado is er getackeld. En jawel, zelfs in de winter gaan ze hier buiten barbecuen (parilla). En het was er zo koud, dat zelfs de rode wijn opgewarmd moest worden. Lekker heikneuterig het hele weekend om de openhaard gezeten met 4 lagen kleding. Nostalgisch!

Bij terugkomst lag Digna nog steeds met 39 graden koorts in bed. Bijna was de arts gebeld, maar de koorts verloor de strijd van Arbolito Alto. Woensdag was ze weer in de kleren, om donderdag 22 juli alsnog een witte jas te bezoeken. Veronica is een vriend van Oski en tandarts. Ze had al 2 keer Digna’s smiechel bekeken, want die verstandskiezen he...

Na 2 uur stonden we weer buiten. Met vele handen en voeten, een goed woordje “Spenglish” en dito miscommunicatie, bleek het beter om die avond nog even naar de Facultad de Odontologia te gaan. Veronica wilde haar vermoedens toetsen bij haar professor. Waarschijnlijk zijn Digna’s kaakspieren verkrampt na de operatie. In  combinatie met stress en nachtelijk knarsetanden leidt dit tot de pijn die ze voelt bij het eten van hard en taai voedsel.

’s Avonds netjes te laat op de Facultad. We zijn al redelijk geintegreerd. Na 2 uur, 10 nieuwsgierige medestudenten, een eeuwige uitleg van de professor, een mini-anasthesie, kaakmassage, 3x dezelfde uitleg, bitje happen, 2x therapie uitleg en lange wachten stonden we weer buiten. Veronica’s vermoeden was bevestigd. Remedie: geen hard of taai voedsel, warm/koud maken van die kaakspier, ibuprofen kuurtje (medicijnkuur numero quatro) en binnenkort het nachtelijk dragen van een bitje.

Helaas waren we toen al 1,5h te laat voor een welkomstfeestje. Mark’s stage bedrijf EviMed had ons uitgenodigd voor een pizza en biertje. Er was zeker 20 man om ons te verwelkomen, inclusief familieleden van menigeen. Een erg warm onthaal.

Zaterdag 24 juli zijn we naar een ceibalJAM congres geweest. Er waren wat lezingen en workshops over het gebruik van de XO. Ondermeer Christoph sprak hier over zijn OLPC ervaringen in Oostenrijk, Nepal en de VS. Ook hadden studenten van de Universidad de la Republica een robot gemaakt met de XO. Digna was onderwijl meer geboeid door de workshop Scratch. Ze ging met een paar kindjes een filmpje maken met de XO. Een pen, papier, touw en adapter waren de enige materialen voor de kaskraker “Vliegetende Tulp”. Coming soon to your cinema!

Die avond gingen we met Elisa en Valentina naar El Club Tobi. Een groep muzikanten die met violen, cellos en percussi bekende Argentijnse popnummers spelen. Maar ook de Beatles, zie hier. In een erg gaaf klein theater hebben we echt genoten. Zelfs Tukker Brul kon het waarderen.  

En om Rene gerust te stellen, we zijn ook hard aan het werk voor het project! We vertrekken maandagavond 26 juli voor een week naar Salto. We gaan hier kennismaken met dr. Soto, de schooltjes en de community rondom Valentin. En naar verluid heeft dr. Soto ons projectidee gepresenteerd op een congres met alle hoge piefen van de Uruguayaanse gezondheidszorg, waaronder de minister van volksgezondheid. Naar verluid sloeg het in als een bom. Een televisie interview schijnt ook in de maak te zijn. We vinden het nog wat ongelooflijk. Maar hou ons maar voor de zekerheid even in de gaten!

Comments

1

Het begint er een beetje op te lijken dat jullie meer gebruiken maken van de gezondheidszorg in Uruguay dan andersom. Toch blij dat jullie weer in de kleren zijn en ook kunnen genieten. Houen zo! Geweldig dat jullie project zo aanslaat bij de "decisionmakers". Veel succes vanaf mijn werk! Tot skype!

  Jos Jul 26, 2010 6:00 PM

 

 

Travel Answers about Uruguay

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.