Existing Member?

The Kurdistan Adventure How it began, what went down and the aftermath

Operation Arrowhead Ripper

IRAQ | Friday, 22 June 2007 | Views [750]

Zo’n twee uur rijden van Erbil, bij de stad Baquba, is Amerika Operation Arrowhead Ripper begonnen. Een golf aanvallen om Al-Qaeda leden in een open gevecht uit te schakelen met 10,000 Amerikaanse soldaten en zwaar luchtgeschut. Ook is er een flankoperatie gestart in de buurt van Salman Pak en Arab Jabour waardoor een mogelijke ontsnappingsroute is afgesloten. Dat betekent dus dat ze niet richting het zuiden kunnen vluchten, iets dat hier in het noorden niet als heel fijn wordt ervaren.

Tegelijk zijn vandaag de eerste drie Arabische studenten gearriveerd. Morgen komen de overige zeven aan, maar met dit trio zijn we vast van start gegaan. Inmiddels heeft Bill een  standaard voor de camera weten te bemachtigen en proberen we zoveel mogelijk te filmen.

Het leslokaal hangt vol met zwarte doeken om de zon te blokkeren bij de film, en samen met de opgestelde camera’s van Bill en mij is het een decor dat toch wel een lichtelijk lugubere gelijkenis vertoont met bepaalde onthoofdingfilmpjes. Maar de Arabische studenten lijken het niet te merken, gelukkig. Bovendien zijn die wel wat gewend, dat blijkt als we hun verhalen en ideeën voor de scenario’s horen. De eerste student vertelt dat hij een film wil maken gebaseerd op een zonderling die hij in de straten van Bagdad heeft zien rondlopen. Hij vertelt hoe deze ‘gek’ als een van de weinige personen veilig door de stad kan lopen. Bagdad blijkt een chaotische hel geworden, waar iedereen zogenaamd met zijn ‘doodscertificaat’ op zak loopt. Constante aanslagen en bombardementen, maar er is meer dan het ‘gewone’ oorlogsgeweld. De student zegt dat de stad inmiddels is opgedeeld in verschillende stadskwartieren waar verschillende groepen de dienst uitmaken. Als je toevallig in het verkeerde deel terechtkomt en je hebt de verkeerde kleding aan dan mag je blij zijn als je er met een paar klappen vanaf komt. Gewone mensen maken elkaar af omdat ze een woord met het verkeerde accent uitspreken.

Op een moment komt Jano binnen en vraagt of alles goed gaat. Officieel zou de film al moeten beginnen maar we zijn nog aan het afronden met de laatste student uit Bagdad. Zijn idee is een tragisch verhaal over een jongen en een meisje in Bagdad. Ze zijn kunststudenten en het meisje wordt uiteindelijk dodelijk gewond door een kogel uit een Amerikaans geweer. Hoewel Jano binnenkwam na de uitleg van deze student stapt hij op een moment toch naar voren om een speech te houden over de inhoud van de films. Alles mag, maar er mag absoluut geen anti-Amerikaanse boodschap in verstopt zitten. Geen negatieve beeldvorming over de oorlog. Censuur in Koerdistan. Bill, Beri en ik kijken elkaar wat ongemakkelijk aan.

 CNN reports:

 - In Baquba, north of Baghdad, a U.S. air strike that was intended to blow up a house where insurgents had placed a bomb hit the wrong building and wounded 11 Iraqi civilians, according to a U.S. military statement. After civilians wounded by the errant bomb were treated, a Hellfire missile was launched into the targeted house. The military is investigating the incident.

 - On Wednesday, three Iraqi police officers were killed and 10 people wounded when a suicide car bomb exploded at an Iraqi police checkpoint in Ramadi about 65 miles west of Baghdad, an Iraqi Interior Ministry official said.

 - At least 16 people died on Thursday when a suicide bomber rammed his explosives-laden truck into a government building in northern Iraq, police said. About 75 people were wounded by the blast at the building, which houses the police headquarters and mayor's office for the city of Sulieman Pek, 50 miles (80 kilometers) south of Kirkuk.

 - At least four mortar rounds on Thursday landed inside Baghdad's heavily fortified Green Zone, which houses the U.S. Embassy, an Iraqi Interior Ministry official said.

 Ik sta op het dak van het hotel. Beneden op straat is een groepje kinderen aan het spelen met elkaar. Als ik op het punt sta naar binnen te gaan hoor ik ze roepen en schreeuwen. Ze vechten.

 

Tags: The Planning Phase

About pretoriaan


Where I've been

Photo Galleries

My trip journals


See all my tags 


 

 

Travel Answers about Iraq

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.