Existing Member?

Jos malo pa logorasi... Ovo je prica o tripu u glavi, a i u nogama!

Slovacka BratisLOVE

SLOVAKIA | Monday, 2 August 2010 | Views [570]

Kad smo se vec izbecili za 48h onda nece biti problema ni sa Bratislavom za 24h, kontamo...

Sto na umu to na drumu, sto bi rekli i za manje od 3 sata preselismo se iz beckog satora u bratislavsku spavaonicu za sestoro. Po prvi put na putu dijelimo i sobu sa nekim, jedan dan tj. jedna noc nece biti strasno. A hostel, tj. A1 Hostel je obican stan, u dnevnoj na dvosjedu dvoje vec spavaju cvrsto se drzeci, ostali tihi da ih ne remete, treba se za noc odmoriti. Recepcija, sto u cosku sa par svesaka i starijim gospodinom, vjerovatno vlasnikom, koji jedva doceka da se prijavimo pa da on polako kuci ide, frizider – radi na postenje, uzmes upises se platis kad krenes, uska terasa sa jos uzom klupom i nasa sobica. Taman za 6 kreveta i dovoljno mjesta za ne raspakovati se, najbolje izbunariti potrepstinu i ostaviti ranac kakvog ga doneses, pa se raspakovati nekad na nekom sledecem zastanku...

Pozoriste u kuci tj. u stanu sa internacionalnom glumackom postavom. Svi su u nekom grcu: sta obuci, gdje zapravo otici, kakvu frizuru namjestiti... svi se ozbilno pripremaju za vecerasnje izvodjenje pod radnim naslovom Noc u Bratislavi. Nadje se tu i Slovenac, neki bas fin decko, tj glumac, naravno elektro izinjer. Iz, jeli svima poznatih nam razloga, bas sa njime odlucismo da protumaramo okolisom.

Tiho i mirno, razdragani omladinci, kad ih sretnemo. Ponoc jos nije na dnevnom redu, a grad kao da uveliko spava. Do duse utorak. Osluskujemo i pratimo tragove muzike ne bili se domogli neusnulog dijela populacije. Na jednom mjestu disko i “fensi” ljudi, na drugom rok i “pivnica fazon”, svugdje se uklopismo dobro, lokalno pivo olaksa adaptaciju. Idemo dalje da okusamo i trecu srecu... Iz mraka, ispod mosta izvlaceci se, neke spodobe, umjesto za pljugu il kesu sa ljepilom, nas pitaju za “going out”! laknu nam kad prepoznasmo “cimere”, te zajedno nastavismo. Ciktavi zenski glasovi sa zurke, reklo bi se, na sedmom spratu razdvojise nas opet. Ocajni, cimeri (citaj: ocajni cimeri) rijesise da okusaju srecu padobranaca. Nismo ih vise sreli. Mozda im se padobran nije otvorio... ili jeste bas!?

Rodjo Slovenac je poranio i zaputio se ka sjeveru, a mi posle pastete i zdenke, na uskoj terasi  i jos uzoj klupi, polako krenusmo u dnevnu setnju. Kao i uvijek, Dragana je imala plan, dvorac prvo, onda stari grad, a sve ostalo sto se stigne puna saka brade i pride brkovi. Sve to polako pjeske...

Dan suncan, ne previse, nebo prosarano ponekim oblackom... Ulice poplocane, siroke, ciste, tramvajske sine u istom nivou, ne mozes zapeti, prosto nevjerovatno.

Radni ljudi, poprilicno ne-namrsteni, ukusno “sredjeni” i izlaze po dorucak ili vec prave kafe pauzu u komsijskom kafeu. Pitamo se dali je ovako u ostalim djelovima grada il samo ovjdje na brdu...

A na brdu bijeli se nesto!

Al’ je snijeg, al’ su labudovi?

Da je snijeg vec bi okopnio,

Labudovi vec bi poleceli.

Nit’ je snijeg, nit’ su labudovi,

Neg’ dvori kralja Svatopluka!

 

Svojom stamenitoscu, jednostavna glomazna kocka sa 4 kule dominira predjelom. Isprsio se i gleda na Dunav, na stari grad, na novi most, na nas sitne bube u travi. Zdanje spolja, unutra nijesmo mogli il nijesmo htjeli da placamo, ne sjecam se i okruzenje je u fantasticnom stanju. Cistoca i bjelina fasade jos vise ga isticu. Park koji ga okruzuje upotpunjuje dozivljaj i ujedno podstice na razmisljanje zasto se nismo tako dobro osjecali pred svjedocima nase bogate istorije. Dal zbog trosnih fasada, dal zbog odrpaninh parkova, dal zbog siromasne sadasnjost...

No, pentrajusci se po parapetima i mi smo uzivali u pogledu. Stari grad sa svojim zgradama, njihovim poprilicno ujednacenim krovovima podsjecao je na neki prostrt cilim, izbusen mnogobrojnim siljcima krovova katedrala i sa krivudavo odrezanim krajevima makazama Dunava.

Uske krivudave ulicice, umanjene za mnogobrojne restoranske terase i baste, vrve od ljudi. Guzva, smijeh, “ukusni” mirisi na sve strane...

Stare zgrade sa svjeze njegovanom kozom i sa reljefom i obicno bijelom bojom istaknutom drvenim duguljastim prozorima djeluju moderno i veselo. Trgovi, zivahne fontane, umjetnicke galerije i standovi, nenaporni umjetnici-proadvci, zabavljaci sve je ukomponovano da gosta ucini zadovoljnim.

Ne znamo da li je sve ovo samo nas prvi utisak, ili zbog prelijepog dana i ili sto podjeca pomalo i na nase i ili zbog poredjenja sa gradicima Azije, Indije, Afrike... ili je stvarno tako!?

 

O simpaticnoj metalnoj gospodi, cistacu, vitezu, paparacu... ce Dragana, a ja cu samo kratko o obicnim gospodjama i gospodjicama od krvi imesa. Zgodne i plavkaste, najljepse u ovih prvih petnaestak zemalja odlicno nadopunjavaju Bratislove-ski mozaik.

Na kraju i Bratislave i price dodje rucak i on je bio odlican, al eto da ne bude sve naj naj pobrinuo se nadrndani konobar koji zasluzeno nije dobio napojnicu.

Ipak necu da zavrsim sa ovakvim konobarom!

24-rocasovan karta za gradski prevoz, otkucana predhodno vece, jos uvijek nam je vazila, puni utisaka i natovareni standardnim tovarom iskoristismo je jos jednom, ka stanici za Prag!

 

NesKo

 

Od “Autobusove stanice”  pa do hostela nismo bili sigurni koliko se razumemo sa Slovacima…pa posto je cudnom cikici u stanu-hostelu engleski bio prilicno los, on je uporno pricao na slovackom, a mi na srpskom…pa smo shvatili da ima tu dosta slicnosti. Odmah nam je uvalio slabo odstampanu mapu na A4 papiru I zaokruzio sve barove I klubove koje obavezno jos to vece treba da obidjemo…Mi smo bili malo zbunjeni ali kako nas je povukla ekipa, tamosnji gosti I nase kolege putnici, odmah smo se spremili za grad.

Ono sto je karakteristicno za Bratislavu je Stari grad koji je prepun kafica I restorana. Imali smo srece…taj jedan jedini dan i bas se potrefilo prelepo vreme. Sigurna sam da smo videli grad u najboljem mogucem svetlu. Odmah ujutru smo otisli peske do brda na kome se nalazi Bratislavsky hrad- dvorac I ujedno sa njegovih zidina I pogled na ceo grad. Sam dvorac je bio pod rekonstrukcijom, pa smo uglavnom uzivali u pogledu. Odatle najbolje moze da se vidi I Novy most koji je izgradjen ’70-tih  godina I izgleda kao svemirski brod nad Dunavom. Zapravo od 1993. kada je postala ponovo prestonica I pogotovu od 2004. kada je usla u EU, mnogo se ulaze u obnavljanje grada I modernizaciju. Samo se nadam da ce sacuvati Stari grad kakav jeste jer je upravo on sustina.

Zatim smo se polako spustili u sam centar…poceli smo da se gubimo u lavirintu uskih ulicica sa prelepim zgradama srednjovekovne arhitekture. Meni je glavni cilj bio da pronadjemo I slikamo sve bronzane ljudske statue u prirodnoj velicini koje su razbacane svuda po gradu. Najpoznatija je “CUMIL”(The Watcher) …bronzana figura coveka koji viri iz sahte I posmatra prolaznike. Negde smo procitali da je par puta izgubio I glavu od strane smotanih vozaca… Meni je bio interesantan I “Schoener Naci”(Beautifu Ignaz) koji digavsi svoj sesir I sirokim osmehom pozdravlja sve redom…onda moj omiljeni “Paparazzi” koji iza coska zgrade slika ljude…Odlicno su I verno napravljeni.

Oboje smo bili lepo raspolozeni pa smo ceo dan uzivali setajuci se I gledajuci lepe ljude…umetnike, svirce, slikare, ulicne izvodjace, fontane, skulpture, galerijice…dobila sam buket mimoza od dragog …cak smo imali I romantican rucak uz KOFOLU, slovacku verziju koka kole.

BratisLOVE je svakako ostavila jedan pozitivan I topao utisak… i jedan dan je bio sasvim dovoljan da je lepo dozivimo. Volela bih da mozemo uvek da priustimo ovakav jednodnevni izlet za osvezavanje duse.

 

Dragana

About dragana_i_nesko


Follow Me

Where I've been

Photo Galleries

My trip journals


See all my tags 


 

 

Travel Answers about Slovakia

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.