Existing Member?

Een grote droom wordt werkelijkheid

Los Angeles en de zoektocht naar een auto!

USA | Thursday, 12 June 2008 | Views [2996] | Comments [4]

Onze geweldige bus!!!

Onze geweldige bus!!!

--> http://www.flickr.com/bramgies <-- voor onze panoramas
--> http://www.youtube.com/bramgies <-- voor onze filmpjes

Gedurende onze tijd in Los Angeles hebben wij bij Jane en Mark gelogeerd. Jane is een zeer goede vriendin van Giselinde’s moeder en is getrouwd met Mark. Jane en Mark wonen op ongeveer 30 minuten rijden van downtown LA en wij hebben 3 weken lang gebruik mogen maken van hun gastvrijheid. In die 3 weken heeft de klemtoon gelegen op het vinden van een mooie 2ehands bus. Naast deze zoektocht hebben Jane en Mark ons ook alle bekende en minder bekende plekken in en rond LA laten zien. Al met al een zeer volle agenda en ook een behoorlijke druk op onze schouders om een auto te vinden! Zonder auto konden wij niet verder en we wilden natuurlijk ook niet te lang op Jane en Mark's huid zitten. Voor onze aankomst in LA heeft Bram geprobeerd duidelijk te krijgen of het überhaupt mogelijk is voor een toerist om een auto te kopen en te verzekeren in de USA. Helaas kreeg hij daar geen echt duidelijk antwoord op en dus waren de eerste dagen in LA erg spannend. Gelukkig bleek na een bezoek aan de AAA (ANWB van de USA) dat het allemaal geen probleem zou moeten vormen. Waarom er op internet zo ontzettend ingewikkeld over wordt gedaan is voor ons onduidelijk, want inmiddels weten wij dat het ontzettend simpel is om hier een auto te kopen. De zoektocht kon nu echt beginnen en dat betekende zoeken op internet en veel mensen mailen/bellen.

Na heel veel auto’s te hebben bekeken op internet is de keus gevallen op een conversion van. Dit zijn bestel auto’s die volledig zijn aangepast op kamperen. De achterbank kan veranderen in een bed en er zitten allemaal handige snufjes in. Deze vans worden gemaakt door een aantal grote Amerikaanse merken zoals Ford, GMC en Dodge. Dit betekend dus ook dat je te maken krijgt met gigantische motors (denk aan 5L V8). Hoe graag je ook wilt je kan gewoon niet iets vinden met een normale motor. Het aanbod in deze auto’s is behoorlijk groot maar onze eisen waren behoorlijk specifiek. De auto moest volledig leren bekleding hebben, heel erg schoon zijn, zeer goed onderhouden, van een particulier, liefst 1e eigenaar en heel belangrijk met een groot bed! Dit betekende dat bijna alle auto’s afvielen maar we gaven de moed niet op. De tijd tikte langzaam weg en nog steeds hadden we geen geschikte auto gevonden. Wel was er een redelijk interessante Dodge maar die stond bij een handelaar die Bram niet vertrouwde. Het begon er meer en meer op te lijken dat we toch voor die auto moesten gaan, omdat we niets anders vonden waar we wel 100% voor konden gaan. Op de dag dat we eigenlijk de knoop door wilden hakken vonden we gelukkig de bus waar we nu alweer bijna 2 weken mee aan het reizen zijn! Het is een GMC Vandura 2500 met alle voorgenoemde voorwaarden. Wij hebben de auto gekocht van de 1e eigenaar die de auto samen met zijn vrouw als een kind heeft verzorgd. De vrouw moest zelfs huilen op het moment dat wij de auto wilden kopen. De auto is 17 jaar oud maar ziet er als nieuw uit! Het leer heeft bijvoorbeeld nergens krasjes of scheuren. De beste man heeft altijd om de 5000km de olie ververst en heeft verder alle onderhoudsbonnen bewaard. Vlak voor de verkoop heeft hij zelfs het volledige airconditionings systeem laten ombouwen naar een betere versie. Al met al een perfecte aankoop waar wij ontzettend blij mee zijn. Inclusief de verzekering en alle extra uitrusting die we hebben gekocht zijn we nu iets meer geld kwijt dan we in Nieuw-Zeeland voor 2 maanden huur hebben betaald. Dus zelfs wanneer we de auto in New-York weggeven zijn we vele malen goedkoper uit dan wanneer we iets zouden huren. Maar de verwachting is dat we misschien wel winst kunnen maken op deze waanzinnig mooi onderhouden auto. Over een paar maanden zullen we het weten!! Na 2 en een halve week zoeken hadden we dan toch nog de perfecte auto gevonden. Nu begon het inrichten en aanpassen aan onze wensen. Er moest een verlenging voor het bed worden gemaakt en er moest kampeeruitrusting worden aangeschaft. Gelukkig heb je hier in LA alles in de buurt zitten dus dat was een kwestie van rondrijden en uitzoeken. Tijdens de zoektocht hebben we ook nog een heleboel samen met Jane en Mark gedaan.

Onze 1e trip samen was naar de bekende stranden in de buurt van LA. 1e stop was Malibu beach waar een heleboel filmsterren en rijke mensen wonen. Vooral de weg er naar toe was erg mooi. Door gebergte heen richting het strand met een natuur die wij totaal niet hadden verwacht. In die bergen kreeg je namelijk een heel mediterraan gevoel. Malibu was verder niet zo boeiend de huizen vielen erg tegen dus daar zijn we niet heel lang gebleven. Na Malibu zijn we verder gereden richting Santa Monica waar nog meer bekende stranden zijn. Zo heb je daar Venice beach en het zeer bekende Muscle beach. Muscle beach is een klein stukje aan het strand waar allemaal mannen met ontbloot bovenlichaam aan het trainen zijn. Wel grappig om te zien alleen zagen ze er allemaal uit alsof ze uit de gevangenis waren ontsnapt! Bij de Santa Monica Pier hebben we heerlijk over het strand gewandeld en genoten van het prachtige weer waar we al zo lang naar op zoek waren. Strak blauw en constant temperaturen boven de 30 graden. ’s Avonds heerlijk gegeten in een Persisch restaurant.
De volgende trip die we hebben gemaakt was naar Santa Barbara. Een naam die wij beiden goed kenden van een soap die jaren geleden dagelijks op tv was te zien. We hadden geen idee wat we moesten verwachten behalve dat het er erg rijk moest zijn. Verder is het een van de favoriete vakantie bestemmingen van Jane en Mark. Na een mooie autorit langs de oceaan van ongeveer 1,5 uur kwamen aan in Santa Barbara. Voor ons beiden was dit de 1e stad sinds ons vertrek uit Nederland waar we meteen het gevoel hadden hier kunnen we wel wonen. Het klimaat is er geweldig, de gebouwen/huizen zijn allemaal erg mooi en heel veel vriendelijke mensen. Santa Barbara doet heel erg denken aan een stad als Lugano in het zuiden van Zwitserland. Alles is zeer goed onderhouden en er hangt een relaxte sfeer. Wij hebben hier dus een heerlijke dag gehad en toevallig hebben wij hier uiteindelijk ook onze bus gekocht! In ieder geval is dit een plek waar wij zeker nog eens terug zullen komen.

Nu wij in Amerika zijn kan je natuurlijk niet ontkomen aan een shopping mall bezoek. Wij zijn al jaren grote fan van het merk Abercrombie & Fitch. Helaas kun je dit merk buiten de USA nergens krijgen dus wij zijn even flink los gegaan en hebben onze koffers wat voller gemaakt. Winkelen hier is erg leuk met de huidige dollar koers.... De omvang van een gemiddelde shopping mall hier is echt onvoorstelbaar groot. Als je van de ene kant naar de andere kant wil lopen kan je zo 30 minuten onderweg zijn als je flink doorloopt! En dan zijn er in een straal van 10km zelfs meerdere shopping malls... Raar idee maar je kan wel alles kopen wat je maar kan bedenken. En de verscheidenheid aan winkels is ontzettend groot. Dus niet ala kalverstraat 4x H&M etc maar heel veel verschillende winkels.

Een paar dagen later heeft Jane ons 's morgens afgezet bij het J. Paul Getty museum. Dit wereldberoemde museum had voor ons qua exposities niet heel veel te bieden maar het gebouw was werkelijk prachtig. Wij hebben dus voornamelijk door de tuinen heen gelopen en genoten van het gebouw en het mooie weer. Als je een keer in de buurt bent van LA is deze plek een absolute aanrader vanwege het gebouw en het uitzicht over LA. Het museum is namelijk op de top van een berg gebouwd. Het gebouw heeft 1,2 miljard dollar gekost en is daarmee flink over het oorspronkelijke budget heen gegaan. Ook heeft het veel meer tijd gekost om te bouwen dan vooraf ingeschat maar wat ons betreft is het dat allemaal waard geweest. Voor ons is dit een van de mooiste moderne gebouwen die wij ooit hebben gezien.

Uiteraard kon een bezoek aan Hollywood boulevard (de straat met alle sterren in de stoep) niet ontbreken. Na 5 minuten rond te hebben gelopen zijn we weer snel weggevlucht, want het is daar net Amsterdam tijdens Koninginnedag... Vervolgens zijn we naar de Walt Disney Concert Hall geweest. Ook dit gebouw is schitterend en blijft fascinerend om naar te kijken. Op de terugweg zijn we door Beverly Hills en Bel Air gereden wat beide erg mooie plekken zijn. Natuurlijk ook even over de bekende Rodeo Drive gereden om alle winkels etc te zien. Erg apart om daar te zijn nadat je het zo vaak in films en op tv hebt gezien. Verder vonden we de omgeving heel erg mooi en de huizen die hier staan zijn absoluut geweldig. Wat ons betreft in ieder geval een stuk mooier dan we hadden verwacht. Vooral na het tegenvallen van alle dure huizen in Malibu.

Wij zijn precies 3 weken in LA geweest en hebben erg genoten van het geweldige weer en alles wat we hebben gezien en meegemaakt. Wat voor ons tot nu toe heel erg opvalt is het ontbreken van dikke Amerikanen! Natuurlijk zie je af en toe een onvoorstelbaar dik persoon maar absoluut niet vaak terwijl wij dat wel hadden verwacht. Gemiddeld genomen denken wij dat de mensen die wij tot nu toe hebben gezien fitter zijn dan de gemiddelde Europeaan. Waarschijnlijk ligt dit aan California, want de cijfers spreken dit erg tegen dus wij zijn benieuwd wat we verder nog gaan tegenkomen. De Amerikanen zijn tot nu toe veruit de aardigste mensen die we zijn tegen gekomen. Overal waar je komt zijn mensen vriendelijk en willen ze je helpen. Elke caissière lacht naar je en wil een praatje maken. In Nieuw-Zeeland kijken ze soms niet eens naar je laat staan dat ze iets zeggen. In ieder geval is Amerika voor ons zo ontzettend veel leuker dan verwacht. En dan moet het echte reizen nog komen! Ook erg opvallend is het ontbreken van de Afro Americans. Waarschijnlijk heeft dat ook weer te maken met waar we nu zijn. Je ziet hier wel ontzettend veel Hispanics en Aziaten maar daar blijft het bij. Zo zie je maar dat je met ontzettend veel vooroordelen een land binnenkomt en in dit geval klopt er tot nu toe niet veel van. Wat wel heel duidelijk naar voren komt is het patriottisme van de Amerikanen. Overal hebben mensen vlaggen op auto’s en huizen. Wat we inmiddels wel hebben geleerd is dat het puur gaat om het Amerikaan zijn. Je kan een hekel hebben aan de regering maar wel trots de vlag op je auto hebben, omdat je Amerikaan bent. Dat staat dus helemaal los van Bush of wie dan ook. In ieder geval zullen we de komende maanden waarschijnlijk nog een boel gaan leren over de Amerikanen!

 

Comments

1

Hallo,

Mijn naam is Erwin Pastoor en ik heb met verbazing jouw stuk gelezen over het kopen van een auto! Overal op internet zie vind ik horrorverhalen over het kopen van een auto en nu zie ik doodleuk dat het op een makkelijke manier mogelijk is een auto in de vs te kopen. Nu ben ik benieuwd hoe jouw dit is gelukt want ik hoop volgend jaar mei ook naar de VS te gaan. We zijn van plan om in San Fransisco te beginnen en in NY te eindigen. Ik hoor graag van je. En alvast bedankt!!!

  Erwin Pastoor Nov 25, 2009 8:25 AM

2

Beste Bram,

Fijn dat je reageert op mijn comment! Ja, ik ben nog steeds van plan om samen met een vriend een reis te maken in de USA. We hopen in mei te vertrekken en de reis te maken door een auto in San Francisco te kopen. Nu las ik dat jullie het relatief gemakkelijk gelukt is om een auto te kopen en een verzekering te regelen. Zijn jullie gewoon naar de Amerikaanse Anwb gestapt en gezegd dat jullie een auto wilden kopen? En hoe zat het met een vaste woon of verblijfplaats? Ik had namelijk gelezen dat als je een auto wil kopen een vaste Amerikaanse verblijfplaats moet hebben. En hadden jullie een internationaal rijbewijs in Nederland geregeld of was dat niet nodig?
Daarnaast heb ik nog een vraag over de verzekering. Hebben jullie een Nederlandse reisverzekering en een Amerikaanse verzekering genomen? En bij welke verzekeringsmaatschappij waren jullie verzekerd?
Jullie hebben tijdens jullie reis in de auto geslapen. Hebben jullie daar geen problemen mee gehad? of zijn jullie van camping naar camping gereden?
En dan nog een laatste vraag: kun je een indicatie geven wat die bus ongeveer gekost heeft voordat je alle toeters en bellen op die bus geplaatst hebt? Ik hoorde dat de autoprijzen in de USA relatief lager liggen als in Nederland maar een prijsindicatie zal ons zeker helpen!

Zo..dat was een hele spervuur aan vragen. Hoop dat je er antwoord op kunt geven. Alvast bedankt!

Groeten,

Erwin Pastoor

  Erwin Pastoor Feb 18, 2010 11:50 PM

3

Hallo, ik heb ook met verbazing gelezen dat jullie makkelijk een auto konden kopen in de USA. Ik zie dat iemand al een heleboel vragen hierover aan jullie heb gesteld, maar helaas zie ik hier het antwoord niet staan.

Zouden jullie mij een advies hierin willen geven hoe we dit moeten aanpakken.

Bij voorbaat dank!

MVG S vd Berg

  s vd berg Jan 30, 2011 4:27 AM

4

Hoi Bram,

Mijn vrouw en ik willen ook hetzelfde doen en ook wij vinden het moeilijk om de juiste informatie te vinden.
Kunnen jullie ons helpen met die info?

DANK JE!

Groet Rik

  Rik van Os Jun 5, 2011 8:59 PM

 

 

Travel Answers about USA

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.