Existing Member?

Nanjing 2007 Exchange studies in Nanjing, China, autumn 2007. To get there I travel the Transsiberian Railway across Asia. Togehter with a mate from Uppsala I will discover some of what China has to offer.

Exkursion: Lusi

CHINA | Monday, 12 November 2007 | Views [794]

Hösten har kommit till Nanjing. De löv som sitter kvar på träden har alla blivit gula. När solen inte skiner är det runt tio grader varmt, vilket känns rätt kallt. Det är inte svårt att tänka sig hur det kommer kännas när temperaturen sjunkit ytterligare åtta grader. Det finns ingen isolering i husen och betongblocken som kåkarna består av såväl i skolan som i bostadskvarteret kommer upplevas som rena strålmaskinerna för kyla. En kyla som kommer gnaga sig in mot benmärgen ganska fort. Tack och lov finns gasuppvärmt vatten i lägenheten som räcker till långa duschar. Jag försöker på många sätt vara en god konsument med mijlötänkande och begränsat slösande. Är det nått jag slösar på så är det varmvatten när det duschas: det ska vara kokhett och finns det minsta tillstymmelse till snålande duschmunstycke försvinner terapeutiska effekten av hårt maserande vattenstrålar. Om jag forsätter plocka upp ölburkar från mina polare under sommarmånaderna behåller jag min karma och kan duscha i frid.

Över helgen åkte Katja och jag iväg på en fältkurs med universitetet. Vi var inbjudna att haka på en resa till kusten med studenter i oceanografi som skulle lära sig göra sättningsmätningar m.m. Våran professor bjöd med oss, inte för att delta i undervisningen utan för att få se lite andra delar av Kina. I vetenskaplig mening lärde vi oss inte ett dugg men vi fick se en del av kulturen på närmare håll. Gruppen bestod, förutom oss, av sju kinesiska studenter och en lärarinna, miss Dou. Resan gick till fiskestaden Lusi där vi inkvarterades på ett schysst trestjärningt hotell. I min packning hade jag så gott som hela min garderob eftersom professorn förvarnat om "riktig kinesisk standard". Den standarden är som jag antingen hört eller kanske inbillat mig rätt sjaskig. Efter ett tag är man van att se folk bo i smutsiga små utrymmen långt från västerländsk sanitär standard. Hotellet vi bodde på under resans fyra nätter var ett hotell fullt värt sina tre stjärnor. Hela exkursionen visade sig vara inklusive helpension för oss alla. Allt ingick: från snacks och vattenflaskor till tandborstar handdukar m.m. Med tandborstar menar jag inte de som ligger och väntar på en i hotellbadrummet. Några studenter fick order om att gå och köpa tandborstar, tandkräm, liten handduk och skrivgrejer till samtliga deltagare. Kineserna var rädda att man annars skulle ha nått av dålig kvalité tror jag. Lite daltande kan det tyckas när folk på 20+ ska förses med tandkräm och frukt för att klara sig. På tandkrämstuben stod det Colgate, men den smakade förjäkligt och ger säkert lika mycket kancer som den hotellet erbjöd.

IMG_0051.jpg

Dagarna spenderade vi vid havet där studenterna gjorde nivåmätningar för att senare kunna rita upp profiler för stranden. Mycket av tiden gick åt till att vänta på att tidvattnet skulle dra sig tillbaka efter en flod då mätningarna inte kunde fortskrida. Det bästa med resan var att komma ut till kusten där man fick andas riktig havslukt och för en gångs skull se det underbara havet. Det kommer alltid kännas instängt att bo i en stad som inte ligger vid en stor sjö eller i kanten av havet. Luften var frisk och horisonten skymdes inte av kinesiskt smog. Bortsett från en dag då vi var (alla kineser hade inte fattat det) uppe klockan fem hade vi alltid sovmorgon. Efter frukost bestående av nudlar och sjukt hårdkokta ägg tog vi våra hyrbilar, inkl. förare, till stranden där vi traskade runt i leran under ebb. På tal om ägg så finns det en konstig grej i den här kulturen: kineser gillar att käka ägg som är antingen helt råa eller kokta i åtta timmar; pest eller kolera?

IMG_0392.jpg

Vid lunch åkte vi in till nån restaurang där vi gång på gång hade riktigt kinesiska måltider. Borden var alltid runda med en sån där snurrbar bordskiva på. Oavsett om vi käkade lunch eller middag bestod måltiden av en parad av mellan sex och tolv rätter. Alla lite större en-mansportioner som delades bland dem som lyckdes hålla sig framme. Det hela var en galopp i hettsätning där kineserna smaskade i sig allt från komage och blod till små snäckor och räkor. Jag smakade på (så gott som) allt men ibland fick ett litet smakprov räcka. Varje måltid bjöd på en eller flera rätter med någon färsk fisk vilket satt fint efter ett par månaders avhållsamhet. Fisken var alltid pinfärsk men knappast tillagad av några gastronomiska visionärer. Våra kursare satte i sig så gott som allt som ställdes fram. En av de sprödaste tjejerna rensade så gott som en hel fisk själv. Då menar jag inte att hon satt och plockade bort ben o sånt utan totalt slukade firren. Kvar låg tillslut bara ett ledsamt fiskhuvud vid hennes plats. Kineser äter ofta väldigt slaffsigt, vilket iofs. inte är så märkligt eftersom att käka med pinnar är den dummaste idéen som uppkommit i köket. Den här gruppen var inget undantag utan fiskben flög hit och dit och bordet såg vid avslutat mål alltid ut som ett slagfält. Det var minst lika intressant att se hur de åt vissa egendomliga saker som att se hur vissa saker åts egendomligt; de struntade t.ex. mer eller mindre i att skala räkorna: in med hela djuret i munnen, tuggade runt lite för att sedan spotta ut ben och skal direkt på bordet. Själv finner jag inte samma njutning av maten om de käkas så som om man gör som Svenskar är vana vid. Men det är väl bara en inpräntad vanessak. Räkorna var stekta i nån sorts flott och smakade bara steksmuts så det var inte värt att skala nån större mängd.

IMG_06341.jpg

Efter fyra dagar var det skönt att återvända till Nanjing men ombytet med den friska havsluften har haft en god inverkan. Nu hoppas vi att så snart som möjligt få komma iväg på vår egen studieresa då vi ska börja samla material till vårat projekt.

Tags: Studies

About adde


Follow Me

Where I've been

Photo Galleries

My trip journals


See all my tags 


 

 

Travel Answers about China

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.