Existing Member?

Tuulin teitä

Limassa limassa

PERU | Wednesday, 14 December 2016 | Views [273]

Pitkän tauon jälkeen kunnon espresso teki terää.

Pitkän tauon jälkeen kunnon espresso teki terää.


14/12/2016


Kello lyö pian kaksitoista. Liman tuuli leikittelee kanssani ja pudottaa vastapestyjäni kuivumassa olevia vaatteitani parvekkeen kaiteelta alas. Vaikka pyykkini makaavat nyt lattialla, voisin silti sanoa, että tuulta on juuri sopivasti.


Guyanan jälkeen kaikki tuuli on ollut tervetullutta. Sen jokapäiväisen painostavan helteen jälkeen mikä tahansa miedompi lämpötila on tuntunut kehoa hellivältä ja muistuttanut siitä, että kehossa on olemassa muitakin olotiloja kuin jatkuva suolojen ulostyöntö.


Guyanan vajaan kahden kuukauden jälkeen oli aika vaihtaa maisemaa. En lähtenyt siksi, etten olisi jaksanut enää herätä aamuauringon nuoleman ihoni nihkeyteen vaan Guyanan elämän tuomien muiden haasteiden vuoksi päätin jatkaa matkaani.

Aluksi kohteen piti olla Kanada. Kaikki oli aika lailla paketissa, mutta eihän se aivan mene niin kuin sen pitäisi mennä. Suunnitelmani eivät toteutuneet enkä täällä kertaa kokenut tarpeelliseksi jäädä kiertelemään maahanmuuttoluukkuja vaan surffasin lempisaitilleni lempiharrastukseni pariin ja buukkasin itselleni lennon Peruun USA:n kautta.


Kohta olen hengittänyt viikon verran Liman ilmaa. Olo on ollut limainen. Ilmeisesti onnistuin punomaan itseni sellaiseen stressiseittiin, että vastustuskykyni heikkeni ja saavutin melkoisen räkätautitilan. Oli korvat jo Pohjois-Amerikan puolella valmiiksi tukossa ennen lennon alkua. EH, ei kyllä hirveästi naurattanut (!) Jos kuumetta ei ollut jo valmiiksi, niin sille luotiin mehevät pohjatulet Washingtoniin lentävässä pienkoneessa, jossa olisin voinut istua bikinit päällä, jos lentoyhtiön direktiivit sen olisi suoneet.

Onneksi lento kesti vain vajaa pari tuntia ja pääsin puuskuttelemaan Washingtonin lentokentälle kuumeista oloani, joka matkatuliaisena toin kiltisti perille Limaan asti yhdeksäksi tunniksi venyneen lennon jälkeen. 

Kuumeen lisäksi olo oli ollut kenties joka tapauksessa hieman kuumottava: melko nopealla sykkeellä tässä laitettiin tossua tossun eteen, niin ei ihan ehtinyt katsoa, mitä siellä edessä oikein on. Joten kiitin vain universumia siitä, että madridilainen ystäväni oli järkännyt minulle ensimmäisen majoituspaikan Limasta ja sokerina pohjalla hakijan lentokentältä. Minun tehtäväksi jäi vain seurata uutta perulaista ystävääni lentokentältä häneen kotiinsa läpi Liman kaaottisen liikenteen.


Perussa on alkamassa kesäkausi, joka jatkuu huhtikuun puolelle asti. Täällä siis todennäköisesti hikoillaan tonttuasuissa keskellä kaunista hellepäivää joulun pyhien aikaan - ellei sitten satu asumaan vuoristossa, jossa tällä hetkellä sateet alkavat piiskata inkatreilejä (se Machu Picchuun menevä poloku) ja muita Perun (satoja)tuhansia vaelluspolkuja.

Nyt tankkaan espanjaa ja hyvää kahvia. Guyanan kahvikokemukset jäi lähinnä Nestlen pikakahviputellien jauheisiin. Enpä minä liikoja joutanut kahvin uupumista suremaan, sillä Guyanassa tyydyttyi niin monista muista asioista, kuten omenanmakuisista banaaneista, ihanasta chilikastikkeesta (jota työnsin ruokaan kuin ruokaan) ja mangoista, joita minulle alettiin toimittaa joka tuutista jopa kotiin asti ihmisille selvitessä suuresta nautinnostani syödessäni tätä etelän c-vitamiinipommia.

Liman eritys on alkanut vähentyä ja todellinen Lima ympärillä on alkanut tulla eri aistien välityksillä sisälleni. Olen yrittänyt ottaa iisisti. Se onnistuu hyvin, kun majoittuu perulaisessa kodissa, jossa saan viettää aikaa perulaisen kaverini 71-vuotiaan nokkahuilua soittavan perulaispapan kanssa.


Espanjankielen taitoni on ollut Suomessa keväällä käydyn yhden espanjan kielen kurssin varassa. Sanavarastoni oli totaalisen rajoittunut saapumispäivänä ollessani jokseenkin hieman uupunut.  Yritteässäni keskustella kaverini isän (papan) kanssa aamupalapöydässä onnistuin ehkä rykäisemään niinkin merkittävän kysymyksen kuin, että tykkääkö hän kalasta.

Olen kuitenkin tsempannut, olen ladannut puhelimeen Duolingo-kielenopiskelusovelluksen ja ryhtynyt kaupungilla kulkiessa juttuun paikallisten ihmisten kanssa. Näin ollen aamupalakeskustelumme papan kanssa on mennyt seuraavalle levelille, jopa niinkin syvälle kuin latinolaisnaisiin ja raamatun luomiskertomukseen.


Mangot on hyviä täälläkin.

Tags: espanjankieli, lima, sairastuminen reissussa

Add your comments

(If you have a travel question, get your Answers here)

In order to avoid spam on these blogs, please enter the code you see in the image. Comments identified as spam will be deleted.


About tuulikki


Follow Me

Where I've been

Favourites

Photo Galleries

Highlights

My trip journals


See all my tags 


 

 

Travel Answers about Peru

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.