Existing Member?

Matt and Lenka Abroad

Indie - ctvrty a paty tyden (Kalika a Mukteshwar)

INDIA | Friday, 16 December 2011 | Views [439]

Zjistili jsme, ze se da text naseho blogu psany v anglictine zmenit do cestiny pomoci volby uvedene nize na uvodni strance naseho blogu (viz Select language). Text se neprelozi zcela spisovne, ale da se mu rozumet.

Ctvrty tyden nam prinels nemale zmeny. Byli jsme prestehovani do baracku Kalyana a Anity. I kdyz jsme byli vice nez spokojeny s nasim puvodnim mistem, jejich utulne zazemi si lehce ziskalo nasi prizen a netrvalo nam dlouho se citit opet pohodlne jako doma. Dalsi prijemnosti vedle teple sprchy je pritomnost domaciho mazlicka Nampiho, ktery nas nemalokrat dokaze rozveselit svymi psimi kousky. Nebot Nampimu je 17 let, vetsinu dne travi polehavanim. Obcas ho musime premlouvat, aby s nama sel na prochazku. Jedna z jeho necastejsich aktivit je cenichani po sladkostech, ceskym lovecaku a skemrani po poradnem podrbani. Je to takovy rostak, ktery vi jak si ziskat nasi pozornost. Ke vsemu vypada jak prerostla Baruska, takze si hned ziskal nase srdce.

Hlavni aktivitou tohoto tydne byla prace pro Grassroots (GR) a UMANG (UM). UM je spolecnost produkujici ruzne druhy vlatsnorucni vyroby jako napriklad ovocne a zeleninove zavareniny (marmelady, catny atd), med, koreni, orisky, pletenne vyrobky atd. Tyto produkty jsou vyrabene mistnimi zenami, na ktere se UM soustredi zejmena . UM je soucasti GR a zacinal tez jako charitativni spolecnost s cilem pomoci mistnim farmarum s vykupem jejich plodin za ferove ceny, nebot mistni farmari byvali a nekteri stale jsou vuzivani mistnimi obchododniky, kteri jim za jejich tezce vypestovane plodiny plati pod cenou. Cilem UM bylo tez poskytnout pracovni mista mistnim zenam a jejich zauceni do ruznych druhu vyroby z mistnich plodin a rucnich praci jako napriklad pleteni. UM tak obchoduje s sirokou skalou pestrych produktu, ktere maji na trhu veliky uspech, diky k teremu se UM stal obchodni spolecnosti vedenou vsemi pracovniky, kteri se podileji na vyrobe produktu (zejmena zeny, v teto oblasti Indie jako znevyhodnena pracovni skupina).

Nasi momentalni praci je organizovani vsech pletenych vyrobku a vytvoreni tak jejich seznamu stylu a vzoru, ktery by mel zjednodusit organizovani vyroby. Tato prace nakonec povede k vytvoreni katalogu, ktery byl mel pomoci zlepsit prodej techto rucne a tezce vyrobenych krasnych veci a prispet tak k rustu vydelku a naslednemu zlepseni dosavadni klavilty zivota. Matty se podili na dizajnu sklepu, ktery byl mel pomoci uchovat vetsinu plodin po delsi dobu jejich cerstvosti a pomoci tak k vetsimu vykupu plodin od farmaru a k narustu produkce vyrobku.

Tito lide jsou velice sikovni a pracuji opravdu tezce a poctive. Co jim vsak chybi nejvice je organizace a struktura, v ktere jim muzeme asi nejvice pomoci. Pri vzrustajici produkci, omezenem poctu pracovniku a financnich zdroju, je treba planovat. Bez vhodne organizace se casto tezce vynalozena prace ztraci v nepoznani. Dalsi nasi praci je predat zakladni zkusenosti prace s pocitacem, zlepseni anglickeho jazyka, navrzeni kurniku pro domaci chov slepicek, vyroba pristroje na drceni chilli papricek, vyroba oleje z vlasskych orisku, pomoc s projektem maleho obchudku a spousty dalsich ukolu, se kteryma se hodlame poprat.

Paty tyden jsme se opet vetsinu casu soustredili na nasi praci, ktera sla velice dobre. Prodlouzeny vikend jsme travili v nadherne oblasti pobliz mestecka Mukteshwar (2,5h cesty autem smerem na vychod od Kaliki), kde jsme byli pozvani jednim z pracovniku GR. Raju nas srdecne uvital v jeho velice utulnem zazemi, kde jsme opet pocitili pocit pohody, kde neni treba soutezit s casem o zavod. Casu bylo opravdu dost, nebot jsme meli prilezitost ziskat medicinu na muj slunickem spaleny Balounovsky nos a ruce posete vyrazkou (tez od slunicka) a taky nas oba s Mattym ostrihat (viz fotky). Take jsme meli sanci poprve pozorovat uplne zatmeni mesice na zcela jasne obloze. No nadhera.

Raju je odbornik prez lesnictvi, takze jsme meli moznost ziskat nove zkusenosti. Lesnictvi je jedna z GR hlavnich praci. GR se snazi o obnoveni prirozeneho rustu smiseneho lesa, ktery byl lidskou cinnosti prerusen. Tato zmena negativne ovlivnila mistni klima a zasoby podzemnich vod, ktere neprispivaji k lepsi produkci farmaru a tez znesnadnuji pristup k vode mistnich obyvatel.

About mandl


Follow Me

Where I've been

Photo Galleries

My trip journals



 

 

Travel Answers about India

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.