Existing Member?

Matt and Lenka Abroad

Indie - prvni az treti tyden (Delhi, Ranikhet, Joshimath a Grassroots)

INDIA | Wednesday, 30 November 2011 | Views [529]

Pro ty, kteri umi take anglicky, doporujcujeme si precist i text v anglictine, ktery je psan Mattym a neni doslovnym prekladem ceske verze.

Po hektickych pripravach pred nasim odletem z Velke Britanie nas v hlavnim meste Indie cekal kulturni sok. V preplnenem a rusnem velkomeste Delhi bez odpadkovych kosu a s dopravnim pravidlem ‘rychlejsi vyhrava’, jsme nakonec vydrzeli pouze par dni. Nase dalsi cesta vedla smerem na sever do mesta Ranikhet, do hroskych kopcu Himalajskeho podhuri.

Prvni zkusenosti s Grassroots (GR – charita, pro kterou jsme se rozhodli pracovat) byly velice pozitivni. Jiz prvni den jsme citili ze jsme na spravnem miste. Nejen krasny vyhled na hory Himalaji, jez zdobi okna nasi male skromne mistnosti, ktere jsme uz po par dnech zacali rikat domov, ale take mile a pratelske prijeti ze strany mistnich obyvatel a pracovniku charity a stene tak i zjisteni nasi potreby pomoci nas o tom brzy utvrdilo.

Charita, pro kterou pracujeme (vice na: http://www.grassrootsindia.com/), prinasi mistnim lidem radu uctyhodnych moznosti od zakladnich zivotnich potreb kazdeho cloveka (napriklad pristup k ciste vode) az po celkove zlepseni jejich zivotni urovne (napriklad moznosti vydelku). Je nesmirne motivujici videt, jako malo staci k ucineni tak vazenych hodnot, jako je napriklad prinest lidem spokojenejsi, stastnejsi a jednodusi zivot a zejmena zenam, na ktere se GR sameruje predevsim, sebeduveru  a rovnocenost v socialnim zivote.

Tato zkusenost nas velice inspiruje a prejeme si, aby v nas zanechala pocit, ktery nas bude doprovazet i nadale. Preji si, abych nikdy nezapomnela vyraz hladovych deti, ktery nas mlcky prosil o jidlo. Pokud byste se mne zeptali na moji dosavadni zkusenost z nasi cesty, ktera mi dokazala nejvice zahrat a potesit srdce, byla by to chvile, kdy jsme se s detma delili o jidlo. Jak malo staci k tomu, udelat nekoho alespon na okamzik stastnym. Velice si s Mattym vazime, ze tu muzeme byt a hodlame pomoci, jak jen bude treba.

Druhy tyden naseho pobytu jsme meli moznost dostat se blize k Himalajskym horam, kde jsme podnikly tridenni vypravu po krasnych kopcich s nadhernym vyhledem na nejvyssi hory sveta. Byl to opravdu nadherny zazitek a pro nas milovniky hor a prirody obzvlast. 12 hodin cesty z mesta Ranikhet do maleho horskeho mestecna Joshimath stalo opravdu zato.

Tento vylet nas vsak opet presvedcil, ze cestovani po Indii je casove i zdravotne narocne a vyzaduje spousty trpelivosti. Jako maly jsme s Mattym oba trpeli cestovni nevolnosti, takze si asi dokazete predstavit jak musime trpet na vice hodinove ceste v automaticke pracce. Kvalita silnic je tu horsi a hodne spatna. Bracha, ktery pracuje pro reditelsvi silnic a dalnic CR, by asi nekdy trnul hruzou, kdyby videl po cem se tady jezdi. Po nadherne zkusenosti z hor jsme stastne a spokojene dorazily opet zpet do naseho noveho domova s GR.

Treti tyden naseho dobrodruzstvi se tykal zejmena s blizsim seznamenim se s nasi praci pro GR. Zakladatele charity GR, manzele Kalyan a Anita jsou velice vzdelani lide, s kterymi je radost a zazitek hovorit o vsednich a zivotnich zkusenostech celeho sveta. Bude pro nas radost s nimi spoluparcovat. Uz ted se od nich hodne ucime. Maji uzasny pristup k zivotu a take k nam. Je to moc hezky pocit citit, ze si nas lide vazi, nasich zkusenosti i pomoci.

 

 

About mandl


Follow Me

Where I've been

Photo Galleries

My trip journals



 

 

Travel Answers about India

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.