Existing Member?

¡Bienvenido! Een half jaar in Barcelona! Studeren, avonturen beleven en natuurlijk genieten! Lees hier al mijn belevenissen en geniet mee =)

Over middeleeuwse paleizen, prinsen en een toverberg

SPAIN | Wednesday, 7 May 2008 | Views [2284] | Comments [6]

op de toverberg Montjuic

op de toverberg Montjuic

Ik heb geloof ik heel wat te vertellen deze keer, want het is ondertussen al weer een meer dan maand geleden dat ik iets geschreven heb...

Wonen in El Borne!

Vanaf april zit ik in mijn nieuwe kamer. Ik woon nu in een heel mooi en gezellig, oud maar gerenoveerd appartement in een van de smalle steegjes in het noorden van de oude stadswijk Born. Om de hoek van Palau de la Musica.
Hoewel er nog steeds genoeg te ontdekken valt in Barcelona is El Borne nu al een van mijn favoriete wijken in Barcelona. Als je vanaf Calle Princessa door de smalle straatjes richting de zee loopt vindt je in bijna iedere straat galerieën, kledingboetiekjes, aparte winkeltjes en leuke restaurantjes en cafés. In Calle Montcada loop je langs middeleeuwse paleizen waarin het picasso museum te vinden is. Maar mijn favoriet is het Téxtil café, met een gezellig binnenterras, en de téxtilshop. De meeste andere gebouwen in Born zijn voormalige pakhuizen, maar het bekendste gebouw is de door haar eenvoud zo mooie kerk Santa Maria del Mar (met een wachtlijst van 2 jaar om te trouwen). De oude overdekte Mercat del Borne is momenteel gesloten vanwege Romeinse opgravingen.

Toverberg Monjuic

Ik was nog maar net een dag verhuist naar mn nieuwe kamer toen Roos en Jorijn op bezoek kwamen. Gelukkig is mijn nieuwe kamer groot genoeg om een driepersoonsbed kwijt te kunnen. :) En mn fiets past er ook nog makkelijk bij, want die laat ik hier in de buurt liever niet buiten staan!
Maar samen met Jorijn en Roos kon ik dus mijn nieuwe woonwijk gaan ontdekken, en natuurlijk de toerist uithangen in de rest van Barcelona.
Zoals de Gaudi huizen bezoeken, pintxos eten, langs de Sagrada Familia naar Parc Guell, naar het Museu de les Arts Decoratives en naar Montjuic.



De heuvel Montjuic wordt ook wel de "toverberg" genoemd en dat vind ik eigenlijk wel een goede naam. Met Jorijn en Roos heb ik er uren rondgelopen. Langs parken, kabelbanen, het kasteel, een olympisch stadium, paleizen, het paviljoen van Mies van der Rohe en uiteindelijk (wat eigenlijk ons doel was) de indrukwekkende begraafplaats Cementiri del Sud-Oest.

De begraafplaats lijkt vanaf een afstand een net een stad vol flatgebouwen, maar dichterbij zie je dat het muren vol grafstenen zijn. Er zijn ook bekende graven te vinden van o.a. van Miro, het familiegraf van de Batllo familie en de Amatller familie.



Maar ook voor wat vrolijkere aangelegenheden is de "toverberg" uitermate geschikt, zo zijn er verschillende parken te vinden om rustig te kunnen picknicken of een muziek park, waar je je muzikale creativiteit kwijt kunt.

Nina (duits huisgenootje) en Floor (uit Delft) aan het picknicken op Montjuic

Sant Jordi

23 April werd in heel Catalonie Sant Jordi gevierd. Echt een dag waarop iedere catalaan zich lekker catelaans kan voelen. Het word namelijk alleen in Catalonie gevierd en overal is de catelaanse vlag te zien. Sant Jordi is eigenlijk een soort van valentijnsdag voor de Catalonezen, want jongens geven deze dag hun geliefde een roos, en vrouwen geven de man een boek. In heel Barcelona zijn dan ook boeken en rozen te koop op straat, wat een hele leuke sfeer geeft. Nu willen jullie vast heel graag het verhaal hierachter weten...
Komtiedan: Tijdens Sant Jordi wordt ook de dood van twee grote schrijvers herdacht, Shakespeare en Cervantes (Don Quichot), die allebei op deze dag zijn overleden. Om hen te eren en lezen te promoten is deze dag ook wel de "Dag van het Boek". Volgens de traditie geven de meisjes alleen een boek aan hun geliefde, maar aangezien de mijne niet in de buurt was, ging ik voor mezelf op boekjacht :)

Boekenkraam op Placa St. Jaume en Sant Jordi-brood (Catalaanse vlag)

en nu het verhaal achter de rozen: De legende gaat dat vlakbij Montblanc (een dorp in Tarragona) een draak woonde die het hele drop terroriseerde. Het monster kon lopen, zwemmen en vliegen en zijn adem vergiftigde iedereen die het inademde. De inwoners van Montblanc hadden een plan bedacht om het monster in bedwam te houden: elke dag offerden ze één persoon op voor de draak om op te eten, zodat het monster de rest met rust zou laten. Hoewel niemand zich echt wilde opofferen werkte het systeem wel goed, totdat op een dag het lot had besloten dat een jonge, beeldschone prinses opgeofferd moest worden. Iedereen wilde in haar plaats gaan, maar de koning weigerde dat, en offerde de zij dochter aan de draak. De prinses ging naar het meer waar de draak woonde en het hele dorp keek vanaf de stadsmuren toe. De draak greep de prinses, en toen alle hoop verloren leek, kwam Prins Sant Jordi op zijn witte paard. Sant Jordi vocht met draak om de prinses te bevrijden en na een zwaar gevecht overwon hij de draak en doodde hem. Uit de wond van het monster groeide een roos en Sant Jordi gaf deze aan de prinses als teken van zijn liefde en zijn eer. Als beloning mocht de prins met de prinses trouwen en leefden ze nog lang en gelukkig.

Mijn prins

Van Sant Jordi naar mijn prins, die vanuit de bergen van Oostenrijk op zijn witte paart (genaamd Clickair) naar Barcelona kwam. Echt heel fijn om weer bij elkaar te zijn! ook al was het maar voor een kort weekendje. Want het is voor hem natuurlijk iets lastiger om een vrije dag te nemen (vakantiedagen opnemen...pff klinkt veeeel te volwassen). Maar gelukkig gaat het heel goed met zijn werk bij Hilti in Lichtenstein. Heel leuk om te zien hoe enthousiast hij erover is, vooral om het zo goed gaat. (tja, omdat arjen nooit meer een verslagje schrijft, moet ik jullie maar een beetje op de hoogte houden... ;) )
Aangezien ik arjen de vorige keer het meeste van Barcelona al heb laten zien, konden we dit weekend lekker genieten van het mooie weer en lekkere eten. Picknicken tussen de hippies in Ciutadella park en relaxen op Montjuic. Onbeperkt sushi eten voor 12,88 euro en een kort bezoekje aan het Science museum (als echte ingenieurs).

sprookjesachtig mooi op de toverberg Montjuic

Onbeperkt sushi eten voor 12,88 euro

Een schaduw kusje in het Science museum (als echte ingenieurs).

Elisava

En hoe zit het dan met studeren? ja, dat doe ik hier ook nog! het derde trimester is in april begonnen en ik mocht dus weer nieuwe vakken kiezen. Ik volg nu drie vakken: 3D computer modelleren (3D Studio Max), een project vak over Editorial design, waarvoor we een heel boek moeten maken (de layout, werken met tekst, plaatjes, papier kiezen enz.) en een vak dat heet Image. Dat laatste vak bestaat uit verschillende onderdelen. één daarvan gaat over film, maar dan over hoe het ooit begon. De eerste opdracht was een het maken van een flipboek, helemaal met de hand getekend. De tweede opdracht was het bewerken van een 8 mm film en de volgende opdracht is het maken van een stopmotion film. Erg leuk en interessant dus! Het andere onderdeel van het vak gaat over fotografie, een deel theorie (in het catalaans, dus heel veel snap ik er niet van) en een deel praktijk, in de DoKa. We moesten allemaal een pinhole camera maken en daar zijn we nu mee aan het experimenteren. En daarnaast volg ik ook nog steeds een spaanscursus.


Tags: montjuic

Comments

1

Hi Celine,

Heel leuk te lezen dat je het goed naar je zin hebt! Hier gaat ook alles goed. Eindelijk wordt het in Nederlandook steeds mooier weer. Jammergenoeg kan ik er persoonlijk nog niet zo veel van genieten, want ik zit hele dagen binnen achter m'n laptop... Heb vrijdag m'n deadline voor m'n afstudeerscriptie.
In huis missen we je wel hoor; met z'n 3tjes is het erg stil. We kijken er naar uit als je straks weer terug bent. Dan kunnen we lekker genieten van je spaanse kookkunsten op ons balkonnetje :-).
Veel plezier daar!
X Ann

  Anneke May 7, 2008 4:02 PM

2

Hoi Celine!
Wat een gezellig bericht uit Barcelona! En ook nog met een sprookje :-) Door de telefoongesprekken en van Arjen wisten we al dat je leuke dingen doet, maar nu lezen we het eens uitgebreid !
Geniet er maar goed van. Hier is het gelukkig prachtig weer, heerlijk zo met de extra vrije dagen voor Hemelvaart en Pinksteren a s. weekend - hoeven we bijna geen extra dagen op te nemen en toch veel vrij ;-)

N.B. De taart is al op en de worst is ook heerlijk en proberen we wat langer van te genieten !

Groetjes,
Hommo en Marjoleine

  Hommo en Marjoleine May 7, 2008 4:23 PM

3

Ik hoop datje moeder je verhalen door blijft stures. Helemaal het einde en ik leer nog wat oook! Bedankt. Marion

  Marion May 9, 2008 9:58 AM

4

Hey C

Wat een leuk verhaaltje :)
zo leuk om de beschrijving van Born te lezen. Ik zie het gewoon allemaal weer voor me. Ben echt wel een beetje jaloers, zo cool daar, en zo`n leuke school. Hier is t echt bikkelen, lange dagen maar wel heel erg mooi weer nu. Maar nog frustrerendeer dat we nu niet naar t strand kunnen hahahaha.
Ik ga straks je filmpje kijken, lukt nu niet vanwege een familiefilter..(wat heb je me gestuurd?) en later genieten van het pinksterweekend-->strand :P

Mis je

kus Roos

  Roos May 9, 2008 6:19 PM

5

Heee,

Echt heel leuk om je verhaaltje te lezen, je kan echt leuke stukjes schrijven!!en je maakt leuke dingen mee, scheelt natuurlijk ook voor het verhaaltje!
krijg wel heel erg zin om ook weg te gaan als ik dit lees, maar gelukkig ga ik dat ook, ga in januari een half jaar naar valencia!nu nog even hier genieten van het weer!
Heel veel plezier nog daar!

Xx Merel

  Merel P May 9, 2008 7:31 PM

6

Nog even een klein berichtje van mij!
Leuk om je verhaaltje weer te lezen, je lijkt helemaal ingeburgerd daar in Spanje : )
Ik heb vandaag voor het eerst echt een dagje gewerkt, erg leuk! Al was het wel even vroeg op na toch aan aantal dagen vrij gehad te hebben, en lui op het strand te hebben gelegen!
Miss you!

Kus, Dees

  Desiree May 14, 2008 5:05 AM

 

 

Travel Answers about Spain

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.