Existing Member?

Een grote droom wordt werkelijkheid

Van Te Anau naar Greymouth

NEW ZEALAND | Thursday, 27 March 2008 | Views [1262]

Mitre Peak in Milford Sound.

Mitre Peak in Milford Sound.

Inmiddels hebben wij een goed beeld gekregen van het zuider eiland en er zijn wel een aantal dingen die opvallen. Zo zijn de Nieuw-Zeelanders helemaal niet zo vriendelijk als altijd beweerd wordt. In eerste instantie dachten wij dat we gewoon pech hadden maar wij hebben verschillende mensen gesproken die hetzelfde gevoel hebben. Vooral het verschil met Australië is enorm. Iedereen was daar erg vriendelijk en behulpzaam terwijl mensen hier vaak bot en onaardig zijn. Natuurlijk kom je ook genoeg leuke mensen tegen maar het verschil met Australië is groot. Verder zijn er aan de westkust vanaf Te Anau zandvliegjes die je het leven flink zuur kunnen maken. Inmiddels zijn wij in Greymouth een stuk noordelijker maar nog steeds zijn ze niet helemaal weg. De aantallen zijn wel veel kleiner maar nog steeds worden wij dagelijks gestoken. Tot aan Greymouth konden wij eigenlijk niet meer buiten eten of zitten vanwege deze irritante kleine stekende vliegjes. Verder zijn de steden werkelijk waardeloos hier. Alleen Christchurch en Queenstown zijn plekken waar je wat langer kan verblijven maar voor de rest zijn het allemaal ontzettend lelijke Amerikaans aandoende suburbs. Nu wij dit zo hebben gezien ga je de steden in Europa nog meer waarderen dan dat wij al deden. Blijkbaar is het erg lastig om een stad met sfeer te creeren. Hier in Nieuw-Zeeland kunnen ze het in ieder geval niet.

Wat over blijft is de waanzinnig mooie natuur en de grote diversiteit ervan. Van die natuur genieten wij natuurlijk met volle teugen maar als we heel eerlijk zijn is het minder dan we hadden verwacht. Natuurlijk hebben we een geweldige tijd achter de rug en zal er nog veel moois komen maar als wij de natuur hier vergelijken met bijvoorbeeld Zwitserland (een land dat wij allebei prachtig vinden) dan gaat de voorkeur toch naar Zwitserland. We kunnen nog niet echt onder woorden brengen waarom Zwitserland de voorkeur heeft maar dat komt vast nog wel. Nieuw-Zeeland heeft een veel grotere diversiteit en is natuurlijk een stuk groter maar op de een of andere manier vinden wij het in Zwitserland mooier. Uiteraard zijn er een aantal plekken geweest die werkelijk prachtig waren en die wij ook nooit meer zullen vergeten. Verder genieten wij nog steeds met volle teugen alleen hadden wij op voorhand niet voorzien dat de natuur zou tegenvallen t.o.v. onze verwachtigen. Wat ook blijft verbazen zijn de waanzinnig snelle weersveranderingen hier. Zo hebben wij gisteren heerlijk op het strand gezeten met een strak blauwe lucht en gezwommen in veruit de heftigste zee tot nu toe in ons leven. De golven varieerde van 2 tot 4 meter hoogte en het was waanzinnig!! Als je verder dan je heupen het water in ging kon je niet meer blijven staan wanneer er een golf over je heen kwam. ’s Avonds een vuur gemaakt op het strand en daar ons eten gemaakt en langzaam de zon zien ondergaan in de zee. Vervolgens heerlijk naar de sterren zitten kijken die nog steeds onvoorstelbaar mooi zijn hier. Je ziet zo ontzettend veel meer dan in Europa! Maar vanochtend wakker geworden met alleen maar grijze wolken en regen. Zo snel blijft het hier dus de hele tijd veranderen. Erg apart om mee te maken en het moet ontzettend lastig zijn om hier meteoroloog te zijn.

Voor onze aankomst in Greymouth hebben wij in Te Anau nog paardgereden op een vlakte in de bergen. Het was een erg mooie warme dag en aangezien er verder niemand had geboekt waren wij alleen met onze gids (Frans meisje). Erg genoten van het rijden ondanks dat Bram van zijn paard is afgevallen tijdens zijn eerste galop. De stijgbeugels waren te smal voor zijn schoenen en die gleden dan ook vrij snel uit de beugels toen het paard echt snelheid maakte. Gelukkig viel het allemaal mee en heeft hij er alleen wat blauwe plekken aan overgehouden. Het (in galop) rijden was wel een ontzettend leuke ervaring en die gaat zeker nog een vervolg krijgen. Na Te Anau zijn wij doorgereden naar Milford Sound (nummer 1 toeristische attractie in Nieuw-Zeeland). Milford Sound (tijdens ons bezoek gelukkig heel erg rustig en erg weinig toeristen) is eigenlijk een fjord met daar om heen erg mooie bergen, bossen en meren. In Milford Sound staat de hoogste berg ter wereld die vanuit het water omhoogkomt. Wij hebben hier een onvergetelijke zeekayak tocht gemaakt. Samen met onze gids en nog 2 andere koppels eerst met een speedboot een stuk de fjord opgevaren om vervolgens rustig aan terug te peddelen. Onderweg hebben wij eerst zeehonden van zeer dichtbij bekeken om vervolgens een aantal geeloogpinguïns te zien. Maar de mooiste belevenis van deze tocht was onze ontmoeting met een enorme groep bottlenose dolfijnen (beter bekend als "Flipper")! Op een gegeven moment zaten wij midden in een groep van minstens 20-30 dolfijnen die allemaal aan het spelen waren. Je zag ze onder de kayak door zwemmen om vervolgens boven water te komen om met elkaar te spelen. Een waanzinnig mooie ervaring die wij nooit zullen vergeten. Na afloop van de 5 uur durende tocht langzaam de zon achter de omringende bergen zien wegzakken terwijl de lucht roodkleurde. Na een heerlijke tijd in Milford (op de zandvliegjes na) zijn wij doorgereden naar het noorden. De weg van Te Anau naar Milford is overigens ook nog wel een vermelding waard aangezien deze weg ook weer erg mooi is. De afstand is ongeveer 140km maar je komt zo ontzettend veel verschillende plekken tegen onderweg, erg mooi.

De volgende stop was Queenstown, de adrenaline hoofdstad van Nieuw-Zeeland. En als wij de mensen moeten geloven is hier het commercieël bungee jumpen begonnen. Queenstown is een leuke plek met een geweldige omgeving. Wij zijn hier 3 nachten gebleven en hebben een prachtige wandeling gemaakt vanuit Queenstown. Vanaf het centrum van de stad 1200 meter, door voornamelijk prachtig regenwoud, gestegen naar de top van een berg die over Queenstown uitkeek. Onderweg langs een paraglide opstijg punt gelopen waar mensen tandemsprongen konden maken. Erg leuk om te zien hoe al die angstige mensen van de berg af springen. Verder hebben wij in Queenstown een geweldige supermarkt ontdekt (http://www.mediterranean.co.nz/). Alleen maar biologische/organische producten en een grote afdeling met allemaal lokale verse producten. Nog nooit eerder zo’n mooie supermarkt gezien met zoveel producten die je allemaal zou willen aanschaffen. Bijna een reden om in Queenstown te gaan wonen dus J. Vanuit Queenstown verder gereden naar het gletsjer gebied hier op het zuider eiland. Na 2 dagen en 1 niet zo geweldige nacht (klote camping met voor het eerst muggen die ons uit de slaap hielden) aangekomen in Franz Josef bij de Franz Josef gletsjer. Deze gletsjer is erg speciaal, omdat hij samen met 2 andere gletsjers (een in Zuid-Amerika en een vlak naast de Franz Josef, Fox Glacier) als enige ter wereld tussen regenwoud ligt en heel erg laag is. De Franz Josef eindigt op 250m boven zeeniveau. Hierdoor is de wandeling naar de gletsjer toe erg apart aangezien je door regenwoud loopt met hoge varens en opeens sta je op het ijs! Wij wilden al erg lang een keer wandelen op een gletsjer, iets wat er in Zwitserland op de Aletsch gletsjer nooit van is gekomen. Nu hadden wij de kans maar was het weer erg slecht. Het zou volgens de voorspellingen beter worden dus hebben wij een gok genomen en een wandeling geboekt. Na 2 dagen wachten in de regen was het uiteraard precies op de dag dat wij de gletsjer op gingen voor het eerst prachtig weer! Samen met een gids en 9 andere mensen een 5 uur durende tocht over de gletsjer gemaakt en het was erg spectaculair. Af en toe was het zo smal dat Bram alleen maar zijwaarts tussen het ijs doorkon! Na Franz Josef zijn we doorgereden naar Greymouth waar wij momenteel zitten. Morgen gaan wij via Arthur's pass het hogere gedeelte van de zuiderlijke alpen in om te genieten van wat echte bergen.

Wij hopen dat iedereen een fijne Pasen achter de rug heeft en binnenkort weer meer van onze avonturen!

Voor onze route door Nieuw-Zeeland tot nu toe kun je deze link volgen.
Hieronder wat filmpjes die we eindelijk goed op Youtube hebben gekregen!

Baby Koala op Philip Island
Onze camper op de camping in Akaroa
De wandeling naar het strand vanaf de camping in Greymouth
Zeekayakken in Akaroa
Zeekayakken in Milford Sound

 
 

 

Travel Answers about New Zealand

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.