Existing Member?

Nanjing 2007 Exchange studies in Nanjing, China, autumn 2007. To get there I travel the Transsiberian Railway across Asia. Togehter with a mate from Uppsala I will discover some of what China has to offer.

Byråkrati när den är som bäst

CHINA | Wednesday, 24 October 2007 | Views [957] | Comments [2]

Sedan jag kom till Nanjing har jag undersökt möjligheten att åka till Hong Kong. Det känns som att Hong Kong är värt ett besök när jag för en gång skull är så nära. Gå runt och morsa på Jackie Chan, förundras av neonljusen, käka all världens mat och kunna ta sig fram med engelska. Mitt problem har varit att jag kommit till Kina med ett visum som tillåter en inpassering i landet. Åker man till Hong Kong från Kina räknas det som att man lämnar Kina, trots att det är samma land. Jag skulle därmed behöva ett nytt visum om jag tog mig dit. Visum ska vara ganska lätta att ordna i Hong Kong, vilket inte heller ska ta särskillt lång tid. För att få ett nytt visum för min lite längre vistelse skulle det dock bli lite för kostsamt för en snål student. När jag för första gången träffade mina professorer här tog jag upp min önskan med dem varpå de sa att de skulle försöka hjälpa mig. I väntan på kursstart har jag kollat upp lite alternativ men i vanlig ordning har kinesernas agerande tagit lite tid. I går verkade lösningen närma sig. Det visade sig att jag genom universitetet kan få ett tillstånd att besöka Hong Kong. Universitetet har skrivit ett brev där det förklaras att jag behöver resa till Hong Kong i forskningssyfte (noggrann undersökning av prisläget på hypermoderna lap-tops och schyssta barer). Med det här pappret ska staten ge mig tillstånd att åka till Hong Kong utan att behöva krångla med mitt visum. Att ansöka om det här tillståndet blev min första resa in i den kinesiska byråkratins underbara värld.

104_2295.jpg

Igår mötte jag Wonderful som tagit emot ett papper ang. mitt ärende, stämplat av universitetet och allt. Vi gav oss ner till den stora polisstationen i stan där man ansöker om pass o.dyl. Kötiden var förvånansvärt kort och vi fick snart ett ansökningsformulär att fylla i. Vi fyllde i lite i taget och frågade emellanåt tjänstemannen om råd. Tillslut var allt ifyllt. Då visade det sig att ansökan inte kunde föras in i systemet eftersom jag inte var registrerad i Nanjing, eller någon annan stanns i Kina för den delen. Att jag inte tänkt på att registrera mig så att kinesiska staten vet var jag håller hus! Det var bara för oss att ta bussen upp till våran stadsdel (Golou) för ett besök på vår lokala polisstation. Registrering var inte så krånglig och dessutom gratis. Vi åkte ner med ett stämplat intyg om registreringen till den stora polisstationen för att få tillståndsansökan accepterad. Vi kommer dit precis i tid för deras två timmars lunchstängning. All kötid och formalia har gjort mig trött och hungrig så vi passar på att ta lunch i området.

100_2286.jpg

När vi strosat runt på stan i två timmar kan vi äntligen slutföra dagens syfte. Tydligen skulle det ta en vecka att få tillståndet från polisen - en vecka som jag inte riktigt har. Det enda vi har hört från vår professor är att kursen startar i början av nov. så jag börjar få ont om tid. Efter att vi fyllt i ytterligare ett papper, den här gången med en anledning till varför jag måste avklara resan till Hong Kong snarast, får vi min ansökan att bli behandlad som ett brådskande ärende. Jag ska nu få mitt tillstånd på fredag. När jag kommer hem har jag ett mejl från professorn som säger att första föreläsningen är på tisdag. Inte en chans att jag hinner med Hong Kong innan dess. Under min vistelse i Kina kommer jag inte få ett bättre tilfälle att åka så långt så jag kommer skippa de första två föreläsningarna för att leva loppan.


Imorgon åker Katja och jag till Shanghai för att se stan och hälsa på nån uppsalabo. På söndag åker jag vidare till Hong Kong och Macau.

Tags: The Planning Phase

Comments

1

Hur är läget med dig där borta?
Det börjar kännas lite tomt här i trappuppgången utan att ha en schysst granne att säga hej till.. :P
Hoppas din resa blir över förväntan och att du kommer hem med ett toppbetyg.

  John-John Franchi Oct 26, 2007 5:16 AM

2

Hej! Jag har idag slagit mig till ro och tagit del av dina bilder och berättelser. Det är en fantastisk spännvidd på dina upplevelser!!!
Nu har jag själv just bokat biljett och ser fram emot att få fira nyår med dig i Shanghai och bli guidad i Nanjing.
Du verkar ha utnyttjat tiden väl och har hunnit se dig om en hel del. Nu är det väl dags för studierna? Var rädd om dig. Kram från mamma!

  Mamma Oct 30, 2007 5:36 PM

About adde


Follow Me

Where I've been

Photo Galleries

My trip journals


See all my tags 


 

 

Travel Answers about China

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.