Existing Member?

¡Bienvenido! Een half jaar in Barcelona! Studeren, avonturen beleven en natuurlijk genieten! Lees hier al mijn belevenissen en geniet mee =)

Catelonie: een beetje vreemd, maar wel lekker.

SPAIN | Sunday, 2 March 2008 | Views [3769] | Comments [3]

teatre nacional en torre agbar

teatre nacional en torre agbar

Ik begin nu langzamerhand de spaanse gewoontes hier te begrijpen, (maar ik snap het alleen nog niet).
Laten we beginnen met vreemd:
Elke morgen ontbijt ik met een kommetje cruesli en melk. niet zo vreemd toch? behalve dat ik veel moeite moet doen om cruesli te kopen (ze hebben hier alleen cornflakes en chocopops) en de melk UHT melk is (nope, geen verse melk en ook geen pakken yoghurt en vers bruin brood tampoco). nou ja, zo'n probleem is het eigenlijk niet.

maar dan de eettijden... ik raak er maar niet aan gewend. Spanjaarden ontbijten (el desayuno) niet of nauwelijks. Hooguit met een koffie en croissant. Ik krijg al weer honger rond 11:30, maar lunch is hier pas vanaf een uurtje of 14:00h. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag (la comida). tussen 14:00 en 17:00 wordt rustig een uitgebreid 3-gangendiner genuttigd. Echt een complete maaltijd, met vlees of vis, friet of rijst, groenten, brood met tomaat en olijfolie (typisch catalonees pan con tomate) en nog een zwaar, zoet toetje toe! Ik neem meestal genoegen met een salade of bocadillo (belegd stokbrood). Daarnaast is het ook niet vreemd om tijdens de lunch al wijn of bier te drinken. Wel vaak gemixt met fanta. Zo heet bier met fanta een Clara en rode wijn met fanta, Tinto de Verano [wijn van de zomer]. 's Avonds wordt er pas na 21:30 gegeten. (la cena) Vaak een salade, wat tapas of een broodje. Maarja, ik als hollander heb dan natuurlijk behoefte aan een goede maaltijd. dus vervolgens lig ik rond 12:00h met een volle maag in bed... (ik voel de extra kilo's al aankomen).

Maar ik moet toegeven, ze hebben hier wel echt lekkere bocadillos en de pan con tomate wordt hier overal toegepast, maar dat heeft ook wel wat. :) (bestel je een broodje kaas, dan zit er altijd wel ook tomaten prut op.) en owja, in bijna elk café in barcelona kun je een bikini bestellen, nee, niet wat je denkt. een bikini is een tosti. Eén van de oudste discotheken in barcelona "Bikini", verkocht altijd in de late uurtjes tosti's aan de partypeople, vandaar dat het woord bikini nu in heel barcelona wordt toegepast voor een tosti.

Nog iets wat een beetje vreemd is: Ik zit nu lekker op mn balkonnetje aan de straat, leuk uitzicht altijd: auto's die in de kleinste gaatjes proberen te parkeren, scooters die af en aan rijden, een meisje die met een oud kastje sjouwt.... haha. want op bepaalde dagen zet iedereen hier oud vuil op straat, banken, stoelen, bureau's, kasten, je kunt er alles vinden. op die dag rijden er ook allerlei busjes en mannen met karretjes rond om de goede spullen eruit te vissen. en 's avonds haalt de gemeente alles op. maar je kunt je haast niet voorstellen wat mensen aan de straat zetten!

Maar verder is barcelona een erg schone stad. je ziet echt overal mannetjes van de gemeente de straat vegen en vaak ook met water de stoep schoonspoelen. Toch een beetje vreemd dat er tv-reclames zijn om de mensen te overtuigen zo weinig mogelijk water te gebruiken bij tandenpoetsen bijvoorbeeld, terwijl er elke dag liters water over de straat wordt weggespoeld... owja, over tv-reclames, het is hier blijkbaar normaal om middenin een programma een commercialbreak van minimaal 15 minuten te hebben...

En dan het fenomeen fietsen in Barcelona... De fiets is een opkomend fenomeen, de overheid doet haar best om het te stimuleren. Zo zie je nu werkelijk overal in Barcelona Bicing (zie mijn eerdere verhaaltje). Deze rode huurfietsen kun je met een pasje ontgrendelen van de parkeerplaats. Het eerste halfuur kun je gratis fietsen en daarna kost het een paar euro. en vervolgens parkeer je de fiets weer bij een van de andere 1000 parkeerplaatsen in barcelona. Heel handig, maar alleen voor spanjaarden (je hebt namelijk een spaans social security number nodig om het pasje aan te vragen). Maar ik ben ook superblij met mijn eigen tweedehands fietsje!

mijn rood met goude fiets!

stickertjes op mijn pedalen... je zou maar verkeerd op je fiets stappen! rare jongens, die spanjaarden...

Ik geniet er elke keer van om door barcelona te crossen. Ik wordt vaak wel met open mond aangestaard als ik als echte hollander in rap tempo voorbij cross. Want spanjaarden vinden fietsen volgens mij nog steeds gevaarlijk, de meesten hebben dan ook altijd een helm op, maar wat wil je, barcelona is namelijk nog niet de ideale fietsstad. De overheid doet wel haar best, maar het resultaat is wederom een beetje vreemd: in de ene straat (2 x 3-baans) is een fietspad in het midden van de weg aangelegd (ofwel: er is een 'fiets-teken' op de weg geschilderd), in de andere straat is er een fietsstrook aan de rechterkant van de weg zoals in Nederland, in wéér een andere straat fiets je over een verhoogde 'groenstrook' en in de meeste straten fiets je gewoon over de stoep, waar de mensen altijd zonder gemopper voor je aan de kant gaan. heerlijk :) Of over de weg, tussen de auto's en bussen doorglippen net zoals de scooters. En nog voor het ligt op groen springt beginnen met rijden.

Over het algemeen zijn barcelonezen best beleefd. In een winkel of bij de bakker bijvoorbeeld wordt altijd gevraagd "¿Quien es la ultima?" wie is de laatste? en iedereen die je ontmoet (ook iemand die je totaal niet kent, bijvoorbeeld bij het bezichtigen van een kamer) geef je dos besos.

Over kamers gesproken... ik moet dus alweer verhuizen! maar ook wel leuk, weer nieuwe mensen, nieuwe wijk, zo leer je barcelona kennen! hoewel ik deze casa de locos wel zal missen. Met de ene fransman (Grec) die het stereotype fransman eer aan doet. losbandig en rokend... hij loopt altijd zingend en in zijn boxershort door huis. lunched elke dag met een ander meisje. heeft echt te veel vrienden en téveel ex vriendinnetjes en rookt uiteraard ontzettend veel (evenals al zijn franse vrienden). En de andere, JP (jota-pee), die echt het tegenovergestelde is. Ook ontzettend aardig, maar altijd bezig met zijn werk. Hij werkt voor Blackberry, en heeft dan ook altijd minimaal drie blackberry's bij zich. Hij komt altijd bellend binnenlopen in zijn op en top verzorgde werkkleding en loopt ook weer drukbellend het huis uit. gisteren heeft hij promotie gekregen op zijn werk, dus dit weekend is het groot feest! wat betekent dat hij al zijn, waarschijnlijk ook teveel, vrienden uitnodigt voor een feest in een gehuurd huis in barcelona. gelukkig weet deze fransman nog wel hoe hij moet feesten! ben benieuwd.
En dan Magda, ontzettend schattig en altijd vrolijk. ze neemt altijd vrienden van starbucks (waar ze werkt) mee naar huis en zo kan ik weer een beetje spaans oefenen. want er is wel degelijk verschil tussen Spaanstalige van andalusie (niet te verstaan!) of colombia of argentinie of...)

Maar.... ik moet maar weer eens aan het werk! Want hoewel het meest gebruikte woord hier "tranquila" (rustig aan) is, heb ik het maar druk met huiswerk!

In mijn foto-album zijn weer wat nieuwe foto's te zien van onder andere een paar openingen van gallerijtjes die ik heb bezocht!

1. Kunstenaar Wo Gaozhongmaakt kunstwerkjes van beschimmeld eten

2. Kleurrijke garage ingericht door Nike aan Plaza del Sol

3. Gallerij met werk van Nederlandse meubelontwerper Piet Hein Eek

4. Sanne in Iguapop gallery in el Born

5. Kleurrijk werk Fashion Dogs Cosmuiu in Gracia

6. Dran maakt illustraties op oude dozen. Gallerij in graffiti winkel Montana

7,8. eten in visrestaurant La Paradeta in el Born. Bij een grote "marktkraam" kies je uit de verse vis wat je wilt eten en hoeveel (in kilo prijzen). je geeft aan hoe het klaargemaakt moet worden en even later zit je aan een tafel vol vis voor 16 euro p.p.(incl. wijn,salade, brood enz) te eten!

Tags: culture

Comments

1

Hey Lieve Celine!
Wat een verhalen allemaal! Fijn om te lezen dat je het zo naar je zin hebt. Jammer dat je weer moet verhuizen, maar je leert wel zoals je zelf al zei weer veel andere mensen kennen. Deez en ik hebben je trouwens wel tijdens de vastenavend gemist hoor! Deez had je, als het goed is, de foto's toegestuurd. Volgend jaar moet je gewoon weer gezellig mee op stap! =) Ik zal met Deez snel eens een keer kijken of wij deze zomer naar je toe kunnen komen als je dat gezellig vind ?? Nou meiss veel plezier daar en fijn weekend!

KUSS! Sann

  Sanne Mar 2, 2008 3:45 AM

2

Heeee celine!!

wat een leuke verhalen allemaal!! zo te horen heb je t wel naar je zin :D gaaf man!

hier is t stressen, want volgende week begint het lustrum (ahhhhhgggrr nog zoveel te doen! :S) dus ik hou t kort!

super leuk om je verhalen te lezen! nog heel veel plezier daar, succes met verhuizen en ik hoop snel weer een verhaaltje te lezen!

gr ES

PS wist je dat floor nu ook een half jaar in barca zit? ze werkt een half jaar voor lego daar! :) doei!

  Esther Mar 2, 2008 4:04 AM

3

Heee Lieve Celine!

Leuk je verhalen te lezen, je hebt het maar druk geloof ik, en ik snap je helemaal met dat eten! Ik zou ook al wel om 11.30 honger hebben! Hoe komt het dat je weer moet verhuizen? Maak maar veel vriendjes!
Miss you!

Dikke kus!

  Desiree Mar 2, 2008 11:00 PM

 

 

Travel Answers about Spain

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.