Existing Member?

Grga Pitic: "I think this is the beginning of a beautiful friendship." Nambawan!

Road trip to the Great Ocean Road, Great Otway NP & Grampians NP

A platypus (!), you can just see its head & beak. GO NP

AUSTRALIA | Thursday, 3 April 2014 | Views [228] | Comments [1]

A platypus (!), you can just see its head & beak. GO NP

Comments

1

Het vogelbekdier (Ornithorhynchus anatinus) is een zoogdier uit Oost-Australië en Tasmanië. Het is het enige nog levende lid van de familie vogelbekdieren (Ornithorhynchidae) en de onderorde vogelbekdierachtigen (Platypoda), waarvan wél enkele fossiele soorten bekend zijn.

Met de vier mierenegels (Tachyglossidae) behoort het dier tot de orde der cloacadieren of Monotremata, die verder alleen uitgestorven diersoorten omvat. De cloacadieren bezitten een cloaca en zijn de enige eierleggende zoogdieren. Vanwege deze eigenschap wordt wel naar het dier verwezen in de discussie over de evolutionaire verwantschap tussen zoogdieren en reptielen.

Het vogelbekdier is het enige zoogdier met een snavel, een flexibel tastorgaan dat het dier gebruikt voor de jacht op ongewervelden op de bodem van rivieren en ondiepe meren. Toen het eerste opgezette exemplaar eind achttiende eeuw westerse natuuronderzoekers bereikte, bracht het forse discussie teweeg. Enkelen beschouwden het als een vervalsing; het vermoeden bestond dat lichaamsdelen van verscheidene diersoorten aan elkaar waren gehecht.

Het vogelbekdier is in Australië, waar het endemisch is, beschermd. Het wordt ook geregeld als mascotte voor het land uitgebeeld.

  Fantastisch! Apr 4, 2014 9:25 AM


< previous
6 of 29
next >

Photo Galleries

Where I've been

My trip journals