Existing Member?

Eerste Hartklopping Bij Opluchting

Empathie, etcetera

SURINAME | Thursday, 23 August 2007 | Views [1425] | Comments [9]

Leroy Hoe kon ik nou zo stom zijn? Altijd gebruik ik mijn handschoenen en sla ik de beschermende kap naar beneden. Ik werk hier nu 6 maanden en nog nooit is er hier een ongeluk gebeurd, maar ze bleven maar zeggen: "Je moet uitkijken jongen! Je bent je vingers kwijt als je niet oppast". Ik weet het nu. Ik lette niet op toen ik de plank met mijn linker hand tegen de circelzaag duwde. Eerst voelde ik niets, het waren vooral de rode spetters waar ik van schrok. De pijn kwam pas later, toen ik naar mijn hand keek en zag dat er bijna niets meer van mijn vingers over was. Ze hingen er nog wel aan, maar ik herkende ze niet meer. Hoe kon ik nou zo stom zijn?

Zuster Cecilia Dat is inderdaad niet zo slim. Ik heb ze al vaker zien komen uit de houtzagerij en altijd zijn het die jonkies die niet goed oppassen en dan hun vingers eraf zagen. Ze krijgen instructies maar ze doen er niets mee! Ze horen ze gewoon niet en gaan dan hun eigen gang en dan mogen wij het hier voor ze opknappen omdat ze graag eigenwijs willen zijn. In de zagerij vinden ze zichzelf de grote man, maar hier worden ze weer kinderen. Ik zal wat jodium pakken en dan mag die Hollandse stagair het verder opknappen, ik heb wel wat beters te doen. Hoe heet hij ook al weer?

Hollandse stagair Zoiets heb ik nog nooit gezien! In films worden circelzagen gebruikt en het gemak waarmee je er ogenschijnlijk een lichaam mee kan bewerken moet wel op waarheid zijn berust. De linker hand van de jongen ziet er werkelijk niet uit. Maar als ik door de rode ravage heen kijk, zie ik toch ook wel de schoonheid van het ongeluk. Zijn linker duim is door de circelzaag precies in de lengterichting doorgesneden en wat ik zie lijkt direct uit mijn anatomieboek gestapt. Ook het bot is symmetrisch doorgenomen! Hoe groot is de kans daarop?

Leroy Ik vroeg hem of ik mijn hand kwijt zal raken. Hij lijkt me wel vriendelijk maar mijn vraag ontwijkt hij. Waarom ontwijkt hij mijn vraag? Weet hij het echt niet of denkt ie dat ik nooit meer normaal mijn linker hand kan gebruiken. Ik ben ook nog eens linkshandig! En natuurlijk vraagt hij aan me of ik linkshandig ben en moet ik het uitspreken. Ik kan niets meer zeggen. Waarom heb ik nou niet goed opgelet?

Zuster Cecilia De Hollander wil dat we hem wat pijnstilling geven. Dat kan er ook nog wel bij. Zo stoer als ze op straat zijn, zo klein worden ze hier. Willen ze meteen wat tegen de pijn, alsof ze nu ze hier zijn recht hebben op medicijnen. Ze moeten gewoon beter luisteren! Daardoor gebeuren dit soort dingen. Ik zal de pijnstilling voor hem optrekken maar de verdoving voor de vinger zal hij zelf moeten doen. Ik ben druk en heb nog meer te doen.

Hollandse stagair Als ik de duim verdoof zeg ik hem dat het pijn zal doen maar dat daarna de pijn in zijn duim langzaam zal verdwijnen. Eigenlijk heb ik geen idee hoe pijnlijk het is om je duim verdoofd te krijgen. Het ziet er wel pijnlijk uit en soms zit ik te dicht bij het bot en schreeuwt de patient het uit en verontschuldig ik me, maar ik heb eerlijk gezegd geen idee waarvoor. Ik heb het nooit gevoeld. De zuster heeft de diclofenac opgetrokken en vraagt de jongen zijn broek uit te doen. "Dat vind je toch niet erg?", vraagt ze de jongen. "Zou jij je broek voor mij uitdoen, Kees?", vraagt ze me. Ik sta versteld. Zie je niet dat ik bezig ben een duim te verdoven?

Leroy Mijn vingers liggen eraf en dan gaat ze ook nog met hem flirten! Hij leek me zo vriendelijk maar de manier waarop hij vertelde over de verdoving zegt me wel dat hij zelf nog nooit een naald in zijn duim heeft gekregen. Hij heeft geen idee! En dan die glimlach toen die ijskoude zuster hem vroeg of hij zijn broek voor haar zou willen uitdoen. Zien jullie niet dat mijn vingers eraf liggen?

Zuster Cecilia Die verlegenheid van die Hollanders, het blijft me verbazen. Een klein grapje en meteen reageren ze alsof ik ze direct ga bespringen. Ik weet dat ik nooit Miss Suriname zal worden, maar waarom zo verkrampt reageren? Probeer ik het ijs te breken, wordt het alleen maar kouder in de kamer. Ik ga verder, ik heb het druk, hier heb ik geen tijd meer voor.

Tags: I should have known better!

Comments

1

Keessie! Fantastische verhalen, ik heb ze allemaal met veel plezier gelezen. Hoe lang blijf je daar nog?

  David Aug 23, 2007 8:10 PM

2

kees,

Je schrijft bijzonder goed, ik heb al je verhalen met veel plezier gelezen en zit daarom ook met smart te wachten op de volgende. Ik vind echter wel dat je verhalen steeds meer die melancholische luchtigheid meekrijgen die de ervaren artsen in de films ook vaak hebben. Misschien wordt je wel sneller oud waar je nu bent.

hou je goed,

je neef

  jonathan Aug 24, 2007 1:10 AM

3

Thumbs up bro, keep up the good work!

  Thomas Aug 24, 2007 9:14 PM

4

Kees! Wat een briljante verhalen weer, echt smullen! Jammer dat ik geen automatisch bericht krijg als je weer een verhaal hebt geplaatst. Maar ik hou jou en je verhalen in de gaten! Enjoy, liefs Marieke

  Marieke van Schuppen Aug 24, 2007 9:39 PM

5

Wat leuk geschreven en wat een verhaal!
have fun!!!

Anne

  Anne Aug 25, 2007 12:20 AM

6

Dokter Kees!
Wat een supermooie verhalen! Kan je ze niet uitbrengen
of heb je stiekem al wat gepubliceerd? (de PAAZ, wigexcisies...) Dit is wel even wat anders dan interne in het Gooi. Ben benieuwd naar je volgende verhalen! Veel plezier! X Lieke

  Lieke Aug 26, 2007 8:57 PM

7

Hai Kees,
Las net al je columns, erg leuk om te lezen! Ik zie het helemaal voor me, in dat grote dorp daar. En die medische details kan ik wel aan, als ze zo doorspekt zijn met humor. Wat een wereld!
Jacqueline

  Jacqueline Schoenmakers Aug 28, 2007 3:17 AM

8

Hoi Kees,
Al je verhalen gelezen, maar deze is mijn favoriet door het wisselende perspectief. Erg goed. Je bent een schrijvend arts in de dop. Als je er nog bij gaat reizen, wordt je misschien net zo goed en beroemd als Slauerhoff.

Ik weet niet als je nog verhalen schrijft, maar ik blijf je volgen, liefs Barbara.

  Babara Aug 29, 2007 4:27 AM

9

Ook al post ik niet altijd een bericht, ik lees ze allemaal hoor Keessie.....Stuk voor stuk juweeltjes...Ik ga wel op zoek naar een goede uitgever..Ik ga jou heel groot maken Kees....Wij gaan hele mooie dingen doen!

  Bolt Aug 30, 2007 12:52 AM

About just_in_kees


Follow Me

Where I've been

My trip journals


See all my tags 


 

 

Travel Answers about Suriname

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.