Existing Member?

Round the World

Vietnam...

VIETNAM | Friday, 11 March 2011 | Views [1186]

In final iata postul pentru Vietnam ...desi am reusit cu greu sa plec de aici dupa o luna de zile...

Am ajuns la Hanoi in final, dupa cateva peripetii cu viza de Vietnam si inca 4 zile prin Hong Kong. Nu a fost rau, dar parca ceva ma chema in Vietnam si eu nu mai reuseam sa ajung...

Inca de la inceput am avut surpriza sa intalnesc un haos pe sosele, pe autostrada vreo 4 camioane care mergeau pe celelat sens si milioane de motorete...lucru ce doar a prefatat ceurma sa intalnesc de fapt in Hanoi...milioane de motorete intersectandu-se ca un furnicar , da cred ca asta e cel mai potrivit cuvand, pe stradute inguste dar si pe bulevarde largi, cu steaguri rosii evident. Inca aici exista doar un singur partid…stiti cu totii, cei care cititi ce inseamna asta.

Totul e interesant, din anumite puncte de vedere pare un paradis, cand vezi milioanele de vanzatori care se strecoara printre miile de turisti incercand sa le vanda cate ceva pentru a-si asigura ziua de maine iar din altele puncte de vedere e  dezastru, totul se misca si se face de parca nimeni nu respecta nici o regula si nu tine cont de nimic, insa in momentul in care incerci sa te integrezi in ritmul orasului iti dai seama ca totul are un rost si o regula, toata lumea tine cont de miscarile celorlalti si de aici si analogia cu furnicarul.

Am fost prin spitale  din cauza abcessului de la dinti...M-am ingrozit sincer,  dar i-am apreciat pe acei medici care incearca  sa isi faca meseria in conditiile acelea. (Radu…ar trebui sa vii sa vezi)

Am fost in farmacii..poti cumpara ce doresti fara sa fie nevoie de reteta. Poti manca pe strada , unde vrei si mai ales ce vrei. Am vazut insa si oameni care nu mancau datorita faptului ca erau ingroziti de ceea ce intalnisera pe strazi… Gasesti pe strazile Hanoiului tot ce iti poti imagina, in cartierul vechi fiecare strada are un anumit produs spre vanzare , matase, aur si argint, haine, orice, sunt vanzatori ambulanti si sigur si  magazine de firma  ca in orice mare capitala a acestei lumi, in special in noul Hanoi, si peste tot turisti umbland dintr-o parte in alta cu ghiduri de calatorie in mana...ma intreb cateodata pentru ce?

Cand poti bate orasul dintr-o parte in alta descoperind lucruri ce nu le gasesti in nici un ghid de calatorie. Sigur sunt locuri unde mergi citind inante cate ceva ...

Insa adevaratul Vietnam nu e in ghidurile de calatorie, adevaratul Vietnam este aici pe strazi , printre oameni, in Halong Bay care desi e intesat de vase si de turisti (si implicit si de resturile pe care noi ca animale dominante pe planeta ne permitem sa le producem) e impresionant,  in Ninh Binh pe canalele marginite de muntii aceia dantelati, strabatute de turisti cu gura cascata, prin curtile si pe stradutele inguste si fascinante  din Hoi An, Huesi Da Nang, in parcurile nationale, in pagode urmarind pe cineva rugandu-se, in satele insirate de-a lungul canalelor care iriga orezariile,in campurile mereu verzi unde orezul este rege, in casele din sate, in curti, in toate aromele ce le-am simtit umbland prin sate, in fetele si in zambetele oamenilor ce i-am intalnit si in fetele copiilor cu care m-am jucat in Ninh Binh. O sa vedeti toate pozele si veti intelege.

Da, adevaratul Vietnam nu e in ghiduri...e in picioarele si in ochii tai, in fata ta pe masura ce strabati tara in lung si in lat cu bicicleta, motocicleta sau cu autobuzul. E in muntii insirati de-a lungul coastelor Marii Chinei de sud si sigur nu  in ultimul rand in Ho Chi  Minh si al sau Mekong cu Delta lui, foarte asemanatoare cu a noastra.

Vietnam nu inseamna numai palarii de orez... Vietnam are muzica, muzee, cultura, istorie,...poate mai zbuciumata ca a altor popoare , poate mai incarcata afectiv, cei mai multi dintre noi stim ca multi au incercat sa puna un picior aici si nu prea au reusit...

 

M-am indragostit de Vietnam si cu siguranta am sa revin intr-o zi...

 

About arhionut


Follow Me

Where I've been

Photo Galleries

My trip journals


See all my tags 


 

 

Travel Answers about Vietnam

Do you have a travel question? Ask other World Nomads.